Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
0,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:351031
 
Author:
Evaluation:
Published: 22.02.2006.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 3 units
References: Not used
Extract

Grieķu mitoloģijai kā vienai no senākajām pasaules apzināšanas formām piemīt patstāvīga vērtība. Visspilgtāk tas izpaužas sengrieķu dzejnieka Homēra poēmās.
Atkarībā no konkrētā autora uzskatiem un stila grieķu mitoloģija gūst dažādu traktējumu un pielietojumu. Tā, piemēram, Sofokls Antigones un Kreonta cīņu uztver kā ģints tradīciju vēršanos pret valsts principu. Sevišķi tas redzams Eiripīda darbos, kur no mītiskajiem varoņiem saglabājušies tikai vārdi. Eshila traģēdijas spilgti rāda, cik liela nozīme sabiedriskās domas, cilvēka ētisko un politisko uzskatu veidošanā bija demokrātiskai polisai, kas viņa dzīves laikā sāka savu augšupeju un nostiprinājās cīņās pret persiešu iebrucējiem. Sofokla traģēdiju varoņiem piemīt traģisks cildenums, psiholoģiski motivētā rīcībā atklājas spēcīgs raksturs, kura traģikas cēlonis galvenokārt ir nezināšana. No visiem sengrieķu traģēdiju autoriem Sofokls savā dzīves laikā ir guvis vislielāko atzinību. Un pētot šo slaveno autoru darbus, ir savilkti dažādu seno grieķu dievu raksturojumi.
Antigone (Antigonē), grieķu mitoloģijā tēbiešu valdnieka Edipa un Iokastes meita. Antigone pavadīja savu aklo, no Tēbēm izdzīto tēvu viņa klejojumos. Pēc Edipa nāves Antigone atgriezās dzimtenē tieši tad, kad septiņi vadoņi sāka savu uzbrukumu Tēbām. Kad Tēbu valdnieks Kreonts pēc Antigones brāļu Eteoka un Polineika bojāejas divcīņā pavēlēja pirmo apglabāt ar godu, bet otru kā nodevēju atstāt neapglabātu. Antigone par spīti valdnieka aizliegumam un draudošajām nāves briesmām nolēma brāli apglabāt. Vājā un neizlēmīgā Antigones māsa Ismēne baidījās pārkāpt Kreonta aizliegumu, un Antigone viena pati veica simbolisko Polineika apbedīšanas rituālu, apberot viņa ķermeni ar plānu zemes kārtu.…

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −1,48 €
Work pack Nr. 1167211
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register