Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
4,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:417308
 
Author:
Evaluation:
Published: 09.11.2006.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 2 units
References: Used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    3
1.  DVD raksturojums    4
1.1.  Dvd disku uzbūve    4
1.2.  Dvd rakstītāja uzbūve    5
2.  DVD tehnoloģija    7
3.  Datu pārraides ātrums un piekļuves ātrums    8
4.  DVD video    9
5.  DVD skaņa    10
6.  Dvd disku iedalījums    11
6.1.  DVD fiziskais iedalījums    11
6.2.  DVD tehnoloģiskais iedalījums    11
7.  Dvd disku iespējas    11
8.  Dvd un cd atšķirības    12
  Secinājumi    13
  Izmantotās literatūras avoti    14
Extract

DVD ir augsts datu ieraksta blīvuma optiskais disks ar lielu datu ietilpību. Latviski DVD nozīmē – “Daudzpusējs ciparu disks”. DVD ir jaunākās paaudzes multimediju veids. Tas ir ļoti līdzīgs CD, bet tam ir daudz lielāka datu kapacitāte. Tas nozīmē, ka DVD ir pietiekami daudz vietas, lai ierakstītu MPEG-2 formātā kodētu filmu, kā arī citu informāciju, kā, piemēram, dokumentus un audio failus. DVD Latvijas tirgū ienāca ap 1998.gadu.
Dvd disku uzbūve
Visiem DVD rakstītspējīgiem slāņiem ir spirālveida datu ierakstīšanas celiņi.Dati DVD tiek kodēti mazu bedrīšu un izliekumu veidā uz ierakstu celiņa. Vienpusējos DVD diskos datu ieraksts vienmēr tiek veikts no diska iekšpuses uz ārpusi. Starp diviem ieraksta celiņiem ir tikai 740 nanometru liels attālums (nanometrs ir viena miljardā daļa no metra). Ja datu ieraksti tiktu “izcelti” no vienpusējā DVD diska un “izvietoti” vienā līnijā, tiktu iegūta 7,5 jūdzes gara līnija.DVD rakstītājs spēj diskā ierakstīt ne tikai attēlu un skaņu, bet arī dažādus tā saucamos prezentācijas datus, piemēram, videoprogrammas ieraksta laiku, subtitrus, kā arī citu teksta un grafisku informāciju. Šos videodatus kodē, izmantojot MPEG-1, ja tiek ierakstīts statisks attēls (piemēram, fotogrāfija), vai izmantojot MPEG-2, ja grafiskā informācija tiek uzklāta kustīgam attēlam.
Visu šo digitālo signālu ierakstīšana DVD-R un DVD-RW optiskajos diskos pamatojas uz informatīvā slāņa materiāla fāzes stāvokļa izmaiņu, apstarojot to ar aptuveni 15 mW jaudīgu IS lāzera staru. Stara iedarbībā parādās secīgi apgabali ar mazāku (amorfā fāze) vai lielāku (kristāliskā fāze) atstarošanas pakāpi. Ieraksta atskaņošana ir tāda pati kā rūpnīcā pagatavotajam DVD, tikai no rūpnīcas DVD virsmas atstarojas 45-85 procenti gaismas enerģijas, bet paštaisītajiem DVD-RW – tikai 18-30 procenti. Tāpēc ne visi agrāk ražotie DVD atskaņotāji spēs tos stabili nolasīt. Vienreizrakstāmiem diskiem DVD-R principā ir tāda pati uzbūve kā DVD-RW, tikai tajos izmanto citu pārklājuma materiālu, kas neatgriezeniski maina optiskās īpašības. …

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register