Edienu rotāšana.
Lai ēdiens rosinātu ēstgribu ir nepieciešams to pārlikt atbilstoši gadījumam traukā, kā arī to ir nepieciešams dekorēt. Lai varētu šo informāciju vieglāk izmantot es to esmu sagrupējusi tabulā. Dekorē gandrīz visus ēdienus, bet es tālāk aprakstīšu tikai salātu un sviestmaižu dekorēšanas iespējas.
Galda klāšana
Kad telpa uzposta, galdi sakārtoti un iepazīti galda pieserumi, varam sākt galda klāšanu un servēšanu.
Galda klāšanai jāizvēlas tīrs, iecietināts un labi izgludināts galdauts.
Galdautam vajadzētu sniegties pāri kvadrātveida un apaļ galda 25-30 cm katrā pusē.
Apklājot taisnstūra galdu, galdautam jāsniedzas pāri sānu malām 25-35 cm, bet pāri galda malām-35-40 cm.
Bufetes galda galdautam jāsniedzas līdz grīdai. Lai galdauts labāk piekļautos galda virsmai, zem tā var paklāt kādu mīkstu audumu.
Nielielās viesībās galdauta vietā katram viesim var izmantot sedziņu, bet galda vidū var klāt tādas pašas vai pieskaņotas krāsas celiņu.
Sedziņas ir vēlams lietot, ja galda virsma ir spoži pulēta.
Sedziņas var būt netikai no auduma, bet arī pītas vai tamborētas.
Svinīgos gadījumos un plašākām viesībām piemērots balts galdauts, lai salvetes un sveces.
Mazākām viesībām-viegli ietonēti vai arī košāki, pat pet kontrastējoši galdauti un salvetes.
…