Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
0,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:943580
 
Evaluation:
Published: 28.02.2018.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Used
Extract

Darbu pēctecība un nozīme kultūrtelpā
Viena no zīmīgām E. Munka daiļrades pavadonēm ir plašā negatīvā reakcija, ko saņēmuši mākslinieka darbi. Munka gleznas atzinību iegūst vēlu, vispirms nāk noraidījums - tās kā bezdievīgas lamā viņa tēvs, apšauba skolas biedri, ar bieži vien neslēptu naidīgumu sagaida gan Parīzes, gan Berlīnes publika. Ne pārāk ekskluzīvajā Munka kritiķu pulkā pamanījās iekļūt pat nacistiskās Vācijas līderis Ādolfs Hitlers, kurš gleznotāja daiļradi iekļāva “deģeneratīvās mākslas” sarakstos un to kopā ar citu modernistu paveikto raksturoja kā “aizvēsturisku, stosteklīgu un barbarisku.” Pat mūsdienās, kad Munka darbi ieguvuši starptautisku atzinību, tie, šķiet, bieži vien tiek aplūkoti kā daļa no iedomātas “neprāta glezniecības” tradīcijas.

Manuprāt, šāda neslēpta un regulāra naidīguma iemesli nav jāmeklē pārāk dziļi. Munka gleznas izvelk dienas gaismā to, ko tik daudzi mēģina slēpt no citiem, bet pirmkārt paši no sevis - atsvešinātības un vientulības izjūtas, sajūtu par bezjēdzību un baiso it visā, apziņu par kontroles trūkumu pār savu dzīvi, bailes no nezināmā un nāves. Uz Munka gleznām skatīties ilgstoši (vai skatīties vispār) ir grūti; daži apskatnieki Munka darbus ir nodēvējuši par “vardarbīgiem, bet jūtīgiem”, taču arī šis jūtīgums šķiet realizēts tā brutālākajā iespējamajā formā.

Vērtējot Munka daiļradi kā savdabīgu sociālo kritiku, to zināmā mērā var salīdzināt ar psihoanalītiķa Ēriha Fromma grāmatu “Bailes no brīvības” (1941) un austriešu režisora Mihaēla Hanekes filmu “Baltā lenta” (2009), darbiem, kas ļoti atšķirīgos veidos un valodā runā par ārkārtīgi līdzīgu tematiku - indivīda nenozīmīgumu un atsvešinātību no visiem un visa modernajā sadarbībā. …

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register