Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
0,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:943192
 
Author:
Evaluation:
Published: 28.05.2006.
Language: Latvian
Level: Elementary school
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Ra – ēģiptiešu saules dievs, saukts arī par Re. Ra ir debesu, saules, gaismas patrons. Ra izskatījās kā faraons ar saules disku uz galvas. Ra bija cienīts un universāls dievs, var teikt, ka viņš bija visu dievu valdnieks, galvenais radītājs, centrālais dievs, arī faraonu aizstāvis. Dažviet minēts, ka Ra ir novecojošs dievs, vecs, bet tomēr spēcīgs. Ra vieta ir debesīs, ne uz zemes, viņš pasauli novēro no augšas.
Amons – vēja, saules patrons. Vēlākajos periodos gluži kā Ra uzskatīts par Visuma sākumu un radītāju, vēlāk Amons kļuvis par galveno dievību. Tēlots kā vīrs ar bārdu un spalvainu kroni, arī kā vīrs ar auna galvu. Līdzīgi kā Ra, arī Amonam uz galvas dažkārt bijis saules disks,. Amonu kā Zeva variantu cienīja arī senie grieķi. Amona tempļi Karnakā un Luksorā ir divi lielākie Ēģiptes tempļi.
Atons – līdzīgi kā Ra un Amons, arī Atons bijis saules dievs, radītājs n dievu valdnieks. Tāpat kā Amons, arī Atons tiek kombinēts ar Ra, radot jaunu dievību ar līdzīgām funkcijām – Atonu-Ra. Radīšanas mītos Atons ir primārais radītājs, kurš sākumā radījis pats sevi un pēc tam radījis pirmos dievus no sava spļāviena. Minēts arī kā sākotnējais dieva Ptaha iemiesojums. Atons nav tikai dievu tēvs, bet arī faraonu tēvs. Atons tēlots vai nu kā kronis, vai kā viens no saviem daudzajiem totēma dzīvniekiem, piemēram, kā melns bullis, kurš starp ragiem nes saules disku. Atons reti iemiesots kā cilvēks.
Ozīriss – pazemes, mirušo, bijušo faraonu, arī zemkopības un ražības dievs. Ozīriss bija viens no primārajiem dieviem, spēkā viņu pārspēja tikai viņa tēvs Ra. Ozīriss bija dievu valdnieks uz zemes. Viņš bija Izīdas vīrs un Hora tēvs. Ozīriss lielākoties uzturējās pazemē kā mirušo pavēlnieks. Ozīrisu nogalināja Sets, taču viņa sieva Izīda viņu pēc tam atdzīvināja ar Dzīvības Rituāla palīdzību. Pazemē Ozīriss sēž varenā tronī, kur viņu cildina un slavē mirušo dvēseles. Ozīriss vada mirušo pēdējo pārbaudījumu, sverot tā sirdi. Visi, kuri izturēja Pazemes pārbaudījumus, nokļuva Svētītajā Zemē.
Izīda – sieviešu, bērnu, maģijas, medicīnas dieviete un Dzīvības Rituāla aizbildne.

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register