Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
3,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:521645
 
Author:
Evaluation:
Published: 08.06.2006.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 3 units
References: Not used
Extract

Eiropas Savienības Ekonomiskās un monetārās savienības (EMS) izveides kulminācija ir vienotas valūtas – eiro – ieviešana un Eiropas Centrālās bankas (ECB) dibināšana. Eiropas centrālā banka kopā ar to ES dalībvalstu centrālajām bankām, kuras pilnībā piedalās EMS un ir ieviesušas eiro, veido Eirosistēmu. Eirosistēmas darbības galvenais mērķis ir cenu stabilitātes nodrošināšana ar monetārās politikas palīdzību. ECB ir centrālā loma šī mērķa sasniegšanā, jo tā ir pilnībā atbildīga par kopējās monetārās politikas formulēšanu un izpildi eirozonā jeb EMS dalībvalstīs.


VĒSTURE

Eiropas Centrālās bankas dibināšana un eiro ieviešana iezīmēja pēdējo no trim posmiem Ekonomiskās un monetārās savienības izveidošanā Eiropas Savienībā. EMS mērķis ir pilnveidot vienoto tirgu (ieviests jau 1993. gada 1. janvārī), ko raksturo brīva personu, preču, pakalpojumu, kapitāla kustība un kopēja konkurences politika, vienota valūta (eiro), kopēja neatkarīga centrālā banka (ECB) un kopēja monetārā politika. Tādējādi EMS jau tagad ir visdziļākā monetārā savienība, salīdzinot ar iepriekšējiem Eiropas ekonomiskās un monetārās integrācijas mēģinājumiem.


Eiropas Centrālās bankas dibināšana

ECB ir dibināta 1998. gada 1. jūnijā, un tās mītne atrodas Frankfurtē pie Mainas. ECB un ECBS (Eiropas Centrālo banku sistēma) likumīgais pamats ir Līgums par Eiropas Savienību jeb Māstrihtas līgums – šo institūciju protokols ir līguma pielikums.


EMS izveides gaita

Pirmais posms: 01.07.1990.-01.01.1994. Līdz šī posma sākumam tika atcelti visi kapitāla kustības ierobežojumi Eiropas Kopienas (EK) valstīs. Šajā periodā EK valstis aktivizēja monetārās politikas koordināciju. Izšķiroša loma lēmumu pieņemšanā bija Eiropas Ekonomiskās kopienas dalībvalstu centrālo banku vadītāju komitejai.

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register