Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
3,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:734274
 
Author:
Evaluation:
Published: 19.04.2006.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 10 units
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
1.  IEVADS    3
2.  GRIEĶU VIRTUVE    4
3.  SPĀŅU VIRTUVE    6
4.  ITĀĻU VIRTUVE    8
5.  FRANČU VIRTUVE    9
6.  VĀCIJAS VIRTUVE    11
7.  UNGĀRU VIRTUVE1    3
8.  NĪDERLANDES VIRTUVE    15
9.  TICĪBAS UN ĒDIENS    16
10.  SECINĀJUMI    17
11.  IZMANTOTĀ LITERATŪRA    18
Extract

Ēšana ir viens no galvenajiem cilvēka izdzīvošanas faktoriem. Tāpēc ēdienu gatavošanai ir ļoti senas saknes katras nācijas vēsturē daudzu gadsimtu garumā. Katras nacionālās virtuves pamatā ir divi galvenie priekšnoteikumi: ēdienu sastāvā ietilpstošie produkti un to apstrādes veids. Ēdienos izmantojamo produktu sastāvu, galvenokārt, nosaka daba, vide, valsts ģeogrāfiskais, klimatiskais un ekonomiskais stāvoklis. Tā, piemēram, valstīs, kuras atrodas tiešā ūdens tuvumā, ļoti liela vieta iedzīvotāju ēdienkartē ir tieši zivīm un jūras produktiem, savukārt, valstīs, kurās atrodas lielas mežu platības- liela nozīme ir medījumiem un meža veltēm.
Vērā ņemams ir faktors, ka katra tauta vienu un to pašu produktu sagatavo dažādi, izmantojot dažādas garšvielas un pagatavošanas veidus un produktu salikumus.
Liela ietekme nacionālo ēdienu un tautu ēšanas paradumu veidošanās procesā ir bijusi ticībai. Ticība nosaka arī ēšanas paradumus, dažādu produktu izmantošanu vai neizmantošanu uzturā.
No tā visa var secināt, ka nacionālo virtuvi veido vienas nacionalitātes ļaužu kopiena, ar tai raksturīgajām garšas īpašībām. Tomēr tas nenozīmē, ka nacionālā virtuve ir kaut kāds noslēgts un nemaināms lielums. Ir novērojama liela saistība un līdzība starp kaimiņos dzīvojošām tautām, jo dzīvojot līdzīgos klimatiskajos apstākļos arī garšas īpašības ir vairāk vai mazāk līdzīgas. Tā, piemēram, daudz līdzību var atrast Aizkaukāza un Vidusāzijas apgabalos dzīvojošo tautu ēdienos un to pagatavošanas veidos, tāpat arī starp armēņu, bulgāru un turku nacionālo ēdienu īpatnībām.
Ļoti daudz dažādu nacionālo ēdienu ir ieguvuši lielu piekrišanu arī citu nacionalitāšu ēdienkartēs, kā krievu pīrāgi, ukraiņu borščs, uzbeku plovs, gruzīnu šašliks u.c. Katra tauta šiem ēdieniem, kurus ir radījuši citas tautas pārstāvji, gatavošanas procesā piedod citu, sev raksturīgu garšu, kas padara šos ēdienus interesantākus un ēdienu klāstu bagātīgāku un daudzveidīgāku.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register