Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
0,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:519353
 
Author:
Evaluation:
Published: 14.11.2004.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 4 units
References: Not used
Extract

Ekonomika kā sabiedriska zinātne ir radusies pavisam nesen, precīzāk- 18.gs. Tomēr ekonomika kā tāda ir cēlusies jau senajā Grieķijā. Ekonomika, socioloģija un ne tikai šīs zinātnes ir izveidojušās filozofijas ietvaros, kaut gan sākotnēji ekonomika nemaz nebija ekonomika, bet gan politiskā aritmētika. Termins „ekonomika” ir aizgūts no, jau iepriekš minētās, grieķu valodas oikonomia, kas sastāv no vārdiem oikos- māja un nomos- likums. Tulkojot tas varētu skanēt šādi: „māku pārvaldīt mājas saimniecību”. Vai tas ir labi, vai slikti, ka šīs daudzās zinātnes ir sašķēlušās, spriest grūti, tomēr viens negatīvs faktors ir gan, zinātniek ir savā ziņā tik „tuvredzīgi”, ka nespēj šīs dažādās zinātnes savienot un atrast kopīgu valodu.
Kā attīstījusies ekonomika, par to raksta daudz un dikti, seno filozofu biogrāfijās un vēstures grāmatās, tomēr viens no pirmajiem ekonomikas apcerētājiem ir Ksenofonts, sengrieķu filozofs (aptuveni 430.-355.g. p.m.ē.), kas uzrakstījis grāmatu „Par mājsaimniecību”, kur aprakstītas pamācības, kā pārvaldīt bagāta grieķa mājsaimniecību un zemkopību.
Pārlecot krietnu laika sprīdi, 16.-18.gs., uzradās tādas kustības kā merkantilisti un fiziokrāti. Merkantilisti uzskatīja, ka nācijām jāizturas līdzīgi tirgotājiem, kas sacenšas peļņas dēļ. Savukārt fiziokrāti- franču filozofu un ekonomistu grupas neatzina, ka nācijām jādara viss, lai atbalstītu ražošanu un biznesu. Patiesas bagātības, viņuprāt, ir lauksaimniecības produkti un citas dabas rasursi.

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register