Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
1,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:479795
 
Evaluation:
Published: 29.09.2005.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Anglija. Pāreja uz mašinizēto ražošanu stimulēja ražotājspēku tālāku attīstību – palielinājās ražošanas apjoms, cēlās darba ražīgums un palētinājās ražošana. Anglija kā pirmā zeme pasaulē pārgāja uz mašinizēto ražošanu. Strauji palielinājās pilsētu iedzīvotāju skaits un īpatsvars. Notika rūpniecības centru pārvietošanās no dienvidiem uz ziemeļiem. Pieauga strādnieku skaits un īpatsvars. Palielinājās ražošanas efektivitāte. Ieviešot mašīnas, kvalificētu darbaspēku aizstāja ar mazāk kvalificētu, lai būtu jāmaksā mazākas algas. Ražošanās iesaistīja sievietes un bērnus. Tāpēc pieaug strādnieku neapmierinātība.

Notika pāreja no merkantilisma uz brīvās tirdzniecības politiku. Brīvs labības imports nāca par labu rūpniekiem, bet ne fermeriem, tiem nācās sašaurināt ražošanu. Tika slēgti dažādi tirdzniecības līgumu, kas gan bija izdevīgi galvenokārt Anglijai, tāpēc citas valstis sāka pret to uzstāties. 19.gs sākumā Francija par realizēja t.s. kontinentālo blokādi – tika izliegta tirdzniecība ar Angliju, bet tā cieta neveiksmi, jo Anglija bija pārāk spēcīga valsts un pret Franciju sāka organizēt dažādas koalīcijas.

19.gs. 30.g. sākumā rūpnieciskais apvērsums Anglijā noslēdzās, bija notikusi pāreja no manufaktūrām uz mašinizētām fabrikām, tādēļ bija augsts ražošanas līmenis. Taču bija vērojama arī ekonomisko pretrunu saasināšanās, kas izpaudās kā neatbilstība starp strauji pieaugošo ražošanas apjomu un daudz lēnāk augošo pirktspēju. Parādījās tāda konjunktūras situācija kā ekonomiskās pārprodukcijas krīze. Pirmā krīze parādījās 1825.g. Anglijā un ar šo laiku sākās ekonomisko pārprodukcijas krīžu laikmets, kas drīz vien skāra visu pasauli. Tā jau 1880.g. ASV rūpnieciskās ražošanas kopapjoma ziņā Angliju panāca un sāka jau to apsteigt.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register