Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
1,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:400724
 
Evaluation:
Published: 13.04.2004.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 5 units
References: Not used
Extract

Katrs indivīds lielākā vai mazākā mērā akli cer, ka viņa dzīvotā dzīve ir viņa paša dzīve, kuru viņš, nevis kāds cits var ietekmēt, vadīt un reizē arī dzīvot. Ne jau vienmēr šī cerība ir piepildījusies, tādēļ kas cilvēkam ir svarīgi – cerēt vai būt?
Laikam jau būt, taču ne vienmēr šī būtība ir pilnībā izmantota, lai esot tā būtu arī būtības vērta. Lai cilvēka būtība būtu kaut kā vērta, tai ir jābūt estētiskai, tātad – skaistai.
Rūpēties par skaistu dzīvi nozīmē apgūt dzīves mākslu, tas ir, nevis vienkārši nodzīvot dzīvi, sekojot inerces likumam, bet gan ņemt rokās savu eksistenci un apzināti padarīt to par izstrādes priekšmetu.
Šajā eksistenciālajā dzīves mākslā ētika sākas ar paša indivīda stāju un izturēšanos, lai strādātu pie savas dzīves un kopā ar citiem – pie sabiedriskās kopdzīves.
Eksistences estētika var izvērsties tikai tur, kur indivīds spēlē iesaista pats savu varu un līdz ar to prot nodrošināt sev brīvības telpas. Pašvaras jēdziens figurē kā pirmais eksistences estētikas aspekts, kā citas varas, pašreflektētas varas jēdziens, tas ir, tādas varas, ko patība (le soi) attiecina uz sevi, reflektēti izmanto un prot vērst uz āru, vērst pret heteronomo1 varu aizgādnību. Tā ir cita augstāka varas tipa ieviešana, ļaujot gūt varu pār varu, kas ir vienīgā iespējamā un jēdzīgā “supervara”. Ja vara izpaužas kā iespējas uz kādu vai kaut ko iedarboties, tad tā var izpausties arī kā pašas varas ietekmēšana. Nevar būt ne runas, lai bez atskata uz citiem izdzīvotu savu brīvību, gluži pretēji, savas varas praktizēšanai ir jākļūst reflektētai.…

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −2,48 €
Work pack Nr. 1132843
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register