Mūsdienās popularitāti guvuši enerģijas dzērieni, jo to lielā kofeīna deva spēj organismam dot papildu enerģiju un modrību. Ikdienas aizņemtība un stress cilvēkiem atņem spēku un koncentrēšanās spējas, bet, lai tās palielinātu cilvēki lieto enerģijas dzērienus. Tomēr šo dzērienu lietošana un īpaši pārdozēšana izraisa nopietnas veselības problēmas, tostarp sirds un asinsvadu, kuņģa-zarnu trakta traucējumus un psiholoģiskas problēmas (piemēram, trauksmi, depresiju, bezmiegu). Lai gan ir arī enerģijas dzērieni bez cukura, otrā sastāvdaļa, kas rada bažas, ir cukurs, ņemot vērā to, ka ir plaši izplatīti veselības riski, kas saistīti ar sirds un asinsvadu slimībām vai diabētu. Augstākam riskam ir pakļauti jaunieši un cilvēki, kuri slimo ar dažādām slimībām kā diabētu un sirdsdarbības traucējumiem. Arī jauniešu vidū arvien populārāka kļūst enerģijas dzērienu lietošana, to skaitā pusaudži, kas vēl nav sasnieguši pilngadību. Piemēram, 2011. gadā European Food Safety Authority (EFSA) veica pētījumu, lai apkopotu datus par enerģijas dzērienu patēriņu 16 Eiropas Savienības valstīs. Tika atklāts, ka enerģijas dzērienus lietoja 68% pusaudžu (vecumā no 10 līdz 18 gadiem) un 30% pieaugušo. (1) Enerģijas dzērieni ir definēti kā bezalkoholiskie dzērieni, kas satur kofeīnu, taurīnu, guarānu, žeņšeņu, vitamīnus un citu sastāvdaļu kombināciju, kas ļauj patērētājam samazināt nogurumu un uzlabot veiktspēju un koncentrēšanās spējas. …