Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
1,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:655699
 
Evaluation:
Published: 23.05.2006.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 3 units
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    3
“Ēnu ekonomika”    3
3.  “Ēnu ekonomika” skaitļos    5
4.  Cīņa ar “ēnu ekonomiku”    6
4.1  “Valsts sagrābšana”    6
4.2.  Valsts un pašvaldību līdzekļu izšķērdēšana    6
4.3.  Personu mantiskā stāvokļa kontrole    6
4.4.  Korupcijas apkarošana    6
4.5.  ES finansējuma piešķiršana un izlietojuma kontrole    7
4.6.  Valsts un pašvaldību iestāžu iekšējā pretkorupcijas sistēma    7
4.7.  Sabiedrības tiesiskās apziņas līmenis    7
4.8.  Stratēģijas ieviešanas rezultāti    7
  Secinājumi    8
Extract

Bieži vien mums rodas jautājums, kā gan kāds uzņēmums īsā laika sprīdī top stāvus bagāts? Viens no izskaidrojumiem varētu būt tas , ka šeit ir iemaisīta „ēnu ekonomika”. Šī valsts negatīvā īpašība ir neatņemama ekonomikas sastāvdaļa. Ar to ir jācīnās! Taču, lai cīnītos ir jāizprot tās daba. Šajā referātā es pacentīšos paskaidrot tuvāk, kas tad ir „ēnu ekonomika”.

„Ēnu ekonomika”
Ēnu ekonomika - ekonomikas sektors, kas saistīts ar nelegālu darbu vai darbībām, kuras netiek atspoguļotas valsts statistikas pārskatos.
Korupcijas koncepcijā nav jēdziena "ēnu ekonomika".Bet ēnu ekonomika ir tā ekonomiski politiskā bāze uz kura paceļas virsbūve - korupcija. Kas ir ēnu ekonomika? Tie ir nereģistrētie uzņēmumi, kas strādā ārpus jebkādiem valsts likumiem, pie kam, tikai par skaidru naudu. Tie reģistrētie uzņēmumi uz fiktīviem dokumentiem neesošās adresēs, uz mirušiem cilvēkiem ar kuru parakstiem dokumenti nonāk it kā likumīgā apgrozībā.
Ēnu ekonomika, jeb kā muitas vadība to dēvē - melnais bizness, tie ir uzņēmumi, kas reģistrēti, kuros liela daļa personāla strādā bez jeb kādiem dokumentiem, par šiem strādājošiem nemaksā nekādus nodokļus.
Ēnu ekonomika - tie ir uzņēmumi, kur gandrīz viss personāls strādā ar minimālo darba algu, pārējo saņemot aploksnēs, par kurām netiek maksāti nekādi nodokļi.
Ēnu ekonomika -tie ir uzņēmumi, kas pasūta un realizē kontrabandu.
Ēnu ekonomika - tie ir uzņēmumi, kas lielos daudzumos realizē preces bez jebkādiem dokumentiem vai arī ar viltotiem dokumentiem, par tām nemaksājot nekādus nodokļus.
Ēnu ekonomika - tie ir uzņēmumi, kas nodrošina savu netraucēto darbību, uzpērk visu līmeņu (pēc konkrētas nepieciešamības) ierēdņus, sākot ar VID, muitu, policiju, prokuratūru, tiesu, pašvaldībām, utt.
Ēnu ekonomika - tie ir uzņēmumi, kas caur bankām, turklāt starptautiskā līmenī atmazgā netīro naudu.
Ēnu ekonomika - tā ir neredzamā vai šķietami neredzamā kuģa nesošā daļa uz kura klāja izvēršas kotrabanda, korupcija, narkotika, prostitūcija, meiteņu tirdzniecība uz ārzemēm, dzeršana, morāles degradācija, tiesiskais nihilisms.
Ēnu ekonomika kā karozija sagrauž visu valsts un sabiedrisko iekārtu. Latvijā pašreizējā situācija ir tāda, ka ēnu ekonomika, visdažādākajās tās izpausmes formās, ir aptvērusi visas dzīves jomas, tā sākusi saaugt ar finansu un valsts un politisko aparātu, kļūst par nopietnu draudu valsts demokrātisko pamatu iedragāšanai. Lūk, kāpēc trieciena epicentram ir jābūt vēstam pret ēnu ekonomiku, jo ēnu ekonomika ir cēlonis visas korupcijas, kontrabandas utt. eksistēšanai. Korumpēto, kontrabandistu tvarstīšana ir cīņa ar sekām. Neiznīcinot cēloņus, sekas likvidētas netiks. Viss turpināsies un pieaugs ģeometriskā progresijā. Ir jārada valsts sistēmu, kas izslēdz ēnu ekonomikas eksistence ne tikai ar represīvām metodēm. …

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register