Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
1,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:388606
 
Author:
Evaluation:
Published: 03.10.2005.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 3 units
References: Not used
Extract

Fernans Magelāns ir dzimis 1480. gadā muižnieka ģimenē ar seniem slaveniem ciltsrakstiem. Viņa dzimtais novads Sabroža piederēja pie Portugāles nomaļākajiem un mežonīgākajiem kalnu apgabaliem. Pusaudža gados viņš pēc rūpīgas militāras apmācības devās uz galvaspilsētu un iestājās karaļa dienestā. Dzīvodams galmā, jauneklis ievingrinājās kara mākslā un ieguva zināšanas arī jūrlietās, tikdamies ar slaveniem kapteiņiem un stūrmaņiem, iepazīdamies ar kartēm un navigācijas instrumentiem.
Tajos laikos daudzi jaunekļi, to skaitā arī Magelāns, rautin rāvās projām no dzimtenes uz tālo teiksmaino Indiju. 1504. gadā Magelāns brīvprātīgi pierakstījās par karavīru uz Almeidas kuģiem. Visi zināja, cik tāls, grūts un bīstams ir ceļš uz aizjūras zemēm. Pirmajos braucienos, vētrās, kaujās un slimībās gāja bojā kāda puse kuģa ļaužu.
Tie, kas taisījās iziet briesmu pilnajā okeānā, parasti izsūdzēja grēkus un uzrakstīja arī testamentu, tā sagatavodamies uz nāvi. Arī Magelāns 1504. gada 17. decembrī uzrakstījis testamentu (daži zinātnieki to gan uzskata par viltojumu). Savu mantu nākamais lielais jūrasbraucējs novēlējis savai māsai, tās vīram un viņu abu dēlam. Magelāns lūdza mantiniekus paplašināt vectēva muižu, cik vien iespējams, piebilzdams, ka Magelānu dzimta piederot pie visizcilākajām, labākajām un senākajām visā karalistē. …

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register