Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
0,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:288148
 
Evaluation:
Published: 08.06.2005.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Kārļa Zariņa vēsturiskais romāns par 1802. gada Kauguru nemieriem vispirms publicēts periodikā 1937. gadā, bet grāmatā — nākamajā gadā. Pirmpublikācija bija Kauguru sacelšanās 135. jubilejā, un tā nevarētu būt vienkārša sakritība, bet gan rakstnieka velte šai svarīgajai gadskārtai savas tautas vēsturē. Kauguru pagasta ļaudis savu jau bija padarījuši — sakopuši nemieros kritušo kapus un to apkārtni, uzlikuši piemiņas plāksni, kas ir arī redzama filmas noslēgumā. Fakti par Kauguru nemieriem bija atkārtoti piesaistījuši vēsturnieku uzmanību, nu tiem pievērsās rakstnieks.

Pēc Kārļa Zariņa romāna veidotais scenārijs kļuvis par pamatu pirmās pilnmetrāžas mākslas filmas uzņemšanai Latvijā. Jau 1940. gada augustā laikraksts «Cīņa» ziņoja, ka sācies darbs pie liela stila vēsturiskas filmas, kuras uzdevums «celt gaismā tos cīnītājus, kas ziedojuši savu dārgāko, savu dzīvību, par visas tautas tiesībām un taisnību».
Filma tika uzņemta Valmieras apkaimē, sacelšanās skatos piedalījās vairāk nekā trīs tūkstoši cilvēku — tātad tikpat, cik to bija nemieru laikā. II pasaules karš aizkavēja filmas parādīšanos uz ekrāniem, lai gan pirmizrāde notika 1941. gada 14. jūnijā. Tikai pēc kara saglabājušos filmas kopiju demonstrēja Rīgā un citās pilsētās, arī uz laukiem, līdz filma nolietojās pavisam. Pēc atrastajiem fragmentiem filmu no jauna samontēja režisors Voldemārs Pūce, un 1980. gadā to parādīja Latvijas televīzija.

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register