Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
1,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:831768
 
Author:
Evaluation:
Published: 19.01.2004.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 2 units
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    3
  Antīkā filozofija    4
  Hellēnisma laikmeta filozofija    6
  Viduslaiku filozofija    7
  Franciskāņu filozofija    7
  Kārlis Jaspers    8
  Izmantotā literatūra    8
Extract

Vārds “filozofija” ir grieķu izcelsmes (gr. Philosophia; sophia – gudrība, zināšana; philein – mīlēt). Tomēr pašu filozofiju nebūtu pareizi uzskatīt vienīgi un tikai par sengrieķu un līdz ar to par eiropeiskās kultūtas fenomenu. Arī senā Indija un senā Ķīna var pretendēt uz filozofijas dzimšanas vietas statusu. Vai šo cilvēces kultūras fenomenu sauc par daršanu – senindiešu tapšanu-redzēšanu (spēju redzēt, pārdzīvot, saredzēt patiesības gaismu) vai arī sengrieķu filozofiju – gudrības mīlestību, - tā rodas kā īpašs pasaules redzējums, kultūras un pasaules uzskata dimensija, kas nodarbojas ar attiecībām starp pasauli un cilvēku pasaulē, ar pasaules atziņas principu apjēgšanu. No vienas puses, filozofija izaug no cilvēka dabiskās tieksmes izprast pasauli un savu vietu tajā. Pavisam vispārīgi filozofiju varētu raksturot kā īpašu pasaules izzināšanas, skaidrošanas, saprašanas formu.
Latviešu filozofija izveidojās 19. gadsimtā, un pirms tam gadsimtu gaitā latviešu pasaules uzskatā īpaša nozīme bija mitoloģijai un folklorai gan kā “augstākai gudrībai”, gan kā ētikai un estētikai, tātad latviešu pasaules uzskatā dominēja nevis logosa, bet poētiskā orientācija. Pasaules kultūra tanī ienāca ar kristietību, Bībeli. Tāpēc latviešu filozofijas veidošanās gaitā īpaša nozīme bija tautas un tās pašapziņas vēsturiskajiem likteņiem, vācu tradīcijas iekļaušanai filozofijas tapšanas un attīstības gaitā.
Ja mēs runājam par to ar kādām problēmām filozofija kā zinātne nodarbojas, tad var teikt, ka filozofija nodarbojas ar pasaules uzskata, atziņas pamatošanas un kritikas, speciālo zinātņu metodoloģijas un loģikas problēmām. Tāpēc pasaules uzskatam ir īpaša nozīme ne tikai reliģijā un mitoloģijā, mākslā, bet arī filozofijā. Filozofija sniedz pasaules uzskata teorētisko pamatojumu. …

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register