Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
11,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:601897
 
Author:
Evaluation:
Published: 23.01.2008.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 17 units
References: Not used
Extract

Fitoncīdi- tā ir plaša sistemātiskā grupa, kas sevī ietver dažādus organisko vielu klašu pārstāvjus ar dažādu uzbūvi un sastāvu, piemēram: ēteriskās eļļas, alkoloīdus, flavonoīdus, glikozīdus, miecvielas, vitamīnus, aldehīdus, ketonus, alkoloīdus, dažādas organiskā skābes, pektīni u.c. Tiem organismā šķeļoties veidojas fenoli, kuri sīkāk tiek aplūkoti šajā darbā. Visi šie savienojumi ir bioloģiski aktīvās vielas, kas nelielās devās pozitīvi ietekmē dzīvos organismus. Par tiem pat nenojaušot agrāk tie tika izmantoti tautas medicīnā. Tagad tie sekmīgi tiek izmantoti farmakoloģijā un homeopātijā.
Darbā savākti un apkopoti dati par šo vielu saturošajiem augiem. Salīdzinātas šo augu praktiskais pielietojums senāk un tagad.
Apkopotas fenola konstatēšanas un ieguves metodes. Veikta aptauja iedzīvotāju vidū par atsevišķu fenolu saturošu augu lietošanu kulinārijā un tautas medicīnā.Fitoncīdi.

Nosaukums fitoncīdi ir veidots no vārdiem phyton (augs) un cedere (pakļauties, iznīcināt). Ar šo nosaukumu parasti apzīmē kāda auga spēju iznīcināt nevis citu augu, bet gan mikroorganismus (baktērijas), sēnes, dažkārt arī kādus dzīvniekus- mušas, tīklērces, grauzējus.
1928.-1930. g. Krievu zinātnieks Boriss Tokins publicēja pirmo informāciju par saviem eksperimentiem. Pētot šūnu vairošanās problēmas un faktorus, kas tos ietekmē, zinātnieks konstatēja, ka sasmalcināts sīpols nelielās devās stimulē rauga šūnu veidošanos, bet šī paša auga lielas devas rauga šūnas iznīcina. Pārbaudot arī citu augu darbību uz citiem pētāmajiem objektiem- baktērijām, moluskiem- rezultāti izrādījās līdzīgi. [1.]
Pētījumos tika pārbaudīta dažādu augu ietekme uz mikroorganismiem- stafilokokiem, streptokokiem, tuberkulozes, difterijas, vēdertīfa, augu sēnīšu slimību izraisītājiem. Uz infuzorijām, mušām un grauzējiem. Atklājās, ka dažādi augi atšķirīgi ietekmē pētāmos objektus- dažos gadījumos ietekmes nebija nekādas, dažos, ļoti izteikta, pat līdz pētāmā organisma bojāejai. …

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −3,48 €
Work pack Nr. 1161493
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register