-
Gaļas produktu piesārņošana
Nr. | Chapter | Page. |
Ievads | 4 | |
Vielu toksiskuma novērtējums | 5 | |
Dažādi toksiskie elementi | 7 | |
Alumīnijs | 7 | |
Svins | 10 | |
Kadmijs | 10 | |
Dzīvsudrabs | 11 | |
Varš | 12 | |
Arsēns | 12 | |
Akrilamīds | 13 | |
Baktēriju toksīni | 16 | |
Salmonella spp | 16 | |
Shigella spp. | 17 | |
Campylobacter | 18 | |
Staphylococcus aureus | 19 | |
Clostridium botulinum | 20 | |
Listeria monocytogenes | 21 | |
Biogēnie amīni | 22 | |
Gaļas ražošanā labvēlīgas baktērijas - Tīrkultūras | 23 | |
Secinājumi | 24 | |
Izmantota literatūra | 25 |
Ievads
Rūpniecība un lauksaimniecība neizbēgami ietekmē apkārtējo vidi gan ar enerģijas, gan ķīmiskiem piesārņojumiem. Kaitīgās vielas no zemes, ūdeņiem un gaisa nokļūst augos, un, tos izbarojot dzīvniekiem, – arī dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktos. Barības ķēdēs uzkrājoties kaitīgām vielām, to koncentrācija pārtikas produktos var arī palielināties salīdzinājumā ar piesārņojumu vidē.
Organismā eksistē reakcijas, ar kuru palīdzību tam svešas vai kaitīgas vielas tiek izvadītas. Šim nolūkam tās bioķīmiski ir jāpārvērš ūdenī šķīstošā vai ar to savietojamā formā (oksidējot, hidrogenējot, veidojot savienojumu ar polārām vielām vai micellas). Šajās pārvērtībās vielu kaitīgums var samazināties, bet var notikt arī pretējais.
Industrijas attīstība un urbanizācija cilvēku arvien vairāk pakļauj kaitīgu vielu iedarbībai. Visvairāk šādas vielas tiek uzņemtas ar pārtiku, kurā tās nonākušas no augiem vai dzīvniekiem. Par nozīmīgākajiem neorganiskajiem pārtikas piesārņotājiem uzskatāms svins, kadmijs un dzīvsudrabs.
Vielu toksiskuma novērtējums
Toksiska substance (inde) ir viela, kas pārsniedz noteiktu daudzumu (dozu) virs organisma spējas tai pretoties bez kaitējuma. Indes iedala:
a) kumulatīvās indēs, kuras viegli absorbējas, bet izdalās lēni un tāpēc uzkrājas organismā;
b) nekumulatīvās indēs, kuras ātri absorbējas un arī ātri izdalās, bet to bojājumi ir kumulatīvi.
Tipisks piemērs ir alkohols, kas bojā centrālo nervu sistēmu, kuņģi un izraisa aknu cirozi. To var pilnībā izdalīt no organisma, bet tā radītie bojājumi ir neatgriezeniski.
Akūtais toksiskums, ko izsaka ar lielumu LD50, ir definēts kā vielas daudzums, kura uzņemšana 50% izmēģinājuma dzīvniekiem beidzas ar nāvi. Šo lielumu izsaka mg/kg ķermeņa svara. Sevišķi toksiskām vielām LD50 ir mazāks par 1 mg/kg, stipri toksiskām – 1 < LD50 < 50 mg/kg, vidēji toksiskām – 50 < LD50 < 500 mg/kg un maztoksiskām – 500 < LD50 < 5000 mg/kg.
Hroniskais toksiskums ir ilgstoši atkārtota, neletālu dozu vielu, kas izraisa kumulatīvus bojājumus, ievadīšana, piemēram, silikagoze vai asbestoze. Sinerģisms ir vienas vielas iedarbības pastiprināšanās otras vielas klātienē.
…
Gaļas produktu piesārņošana ar smagiem metāliem un toksīniem. kas kur rodas
- Gaļas produktu piesārņošana
- Gaļas ražošana
- Maltās gaļas ēdieni
-
You can quickly add any paper to your favourite. Cool!Gaļas ražošana
Research Papers for university7
-
Maltās gaļas ēdieni
Research Papers for university20
-
Augļu un dārzeņu produktu pārstrāde
Research Papers for university7
-
Cietes ražošana, realizācija, produktu pārstrāde
Research Papers for university4
-
Gaļa un gaļas produkti
Research Papers for university13