Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
1,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:602474
 
Author:
Evaluation:
Published: 29.03.2004.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Lieldienas svināmas laikā starp 22. martu un 25. aprīli – “pirmajā svētdienā pēc pilna Mēness, kas iestājas pēc 21. marta, vai nedēļu vēlāk, ja pavasara pilnā Mēness fāze gadās tieši svētdienā” ( Latviešu konversācijas vārdnīca ). Visi pārējie Lieldienu cikla svētki atzīmējami noteiktu dienu skaitu pirms vai pēc Lieldienām.
Tiesa, šādejādi svin tikai kristiešu svētkus. Mūsu senčiem šāds svētku aplēses princips nebija pazīstams. Viņi savas Lieldienas būs svinājuši domājams, ap astronimskā pavasara sākuma dienu.
Senie latvieši savā darba dzīvē ļoti vadījās no dažādu svētku un laikmetu māņiem. Pavasarī, kā dabas atmošanās laikā, latviešu zemkoplu uzmanību saistīja viss, kas varēja, pēc viņu ticējumiem, veicināt lauku auglību, ganāmpulku labklājību, veselību, dārza augļu pavairošanu utt. Tāpat ievēroja un sargājās darīt kaut ko tādu, kas varētu nākt par sliktu. Šai laikā centās ar dažādu māņu palīdzību zīlēt – nākamā gada ražu, arī jauno ļaužu likteni – vai kad apprecēsies, kur vedīs utt.
Gavēnis un Lieldienu svētki, kaut gan it kā tīri kristīgās ticības iestādījums, latviešiem un arī daudzām citām tautām daudz dažādu pagānisku ticējumu, kam nav nekāda sakara ar kristīgājiem baznīcas notikumiem. Gavēņa laiks, it sevišķi gavēņa ceturtdienu vakari un gavēņu piektdienas minēti sakarā ar dažādiem māņiem.
Latvieši mēdza svētīt ceturtdienas vakarus jeb tā dēvētos “piektos vakarus” un arī piekdienas, kad nedrīkstēja darīt dažus ikdienas darbus. Par piektiem ceturtdienas vakariem uzglabājušās šādas ziņas : piektos vakaros meitas nevērpa, netina spoles, jo tad aitas griežoties; netaisīja pastalas, jo tādās pastalās kājas topot cauras; nelauza skalus, jo tad jēriem kājas lūztot utt.
Kā stāsta tautas dziesmas, piekdienās latvieši nesukājuši galvas, tad mīļā Māra sukājoties, piektdienā nevēlējušies, drēbes nemazgājuši, nemazgājuši arī galdu. Vispār piektdiena nelaimīga diena.…

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −3,48 €
Work pack Nr. 1156773
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register