Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
1,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:132043
 
Evaluation:
Published: 16.04.2003.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Johans Volfgans Gēte dzimis 1749. gada 28. augustā Frankfurtē pie Mainas tieslietu doktora ģimenē. J.V.Gēte studējis jurispudenci Leipcigā un Strasbūrā no 1765. – 1771. gadam. Pēc tam strādājis par juristu un žurnālistu Frankfurtē. Gēte dzīvojis ļoti sarežģītu, preetrunu pilnu iekšējo dzīvi. Pēc viņa domām, gudrs cilvēks ir tāds, kuram ir gudra galva, sirds un ētiskā sirdsapziņa.
J.V.Gēte arvien centies būt objektīvs attiecībās ar cilvēkiem. Gēte stingrā pašaudzināšanās darbā ieguvis uzvaru pār savu agrāk pārmērīgo subjektīvismu. Gēte apgalvoja, ka uz dzīvi un cilvēkiem jāskatās labvēlīgi, jo īgna, aizdomu pilna, aizspriedumaina cilvēka skats nespēj uztvert būtisko, bet tikai ārējo un vairāk arī negatīvo.
Gētes pati augstākā problēma ir dzīve, kas prasa, lai zinātne, māksla, dzeja, filozofija kalpotu tai, lai pašķirtu ceļu tās pilnvērtīgai dzīvošanai.
Gētes personību stipri ietekmēja B.Spinoza, Didro, Ruso, Kants. Gētes dabiskā vienkāršība – visskaistākā īpašība. Gētem visu mūžu bijuso tieksme uz estētisko, godbijība pret visaugstāko svēto.
Gēte mirst 1832. gada 22. martā. 18. gs. 80-tajos gados iepazīstas Gēte ar Šarloti fon Šteinu un iemīlas tajā. Viņa kļūst par saprotošu daraugu un padomdevēju J.V.Gētem.

J.V.Gēte rakstījis dzeju gan par dabas tēmām (“Gājēja dziesma naktī”), gan par mīlestību (“Romas elēģijas”, “Rietumu-austrumu dīvāns”). Gēte sarakstījis arī romānu “Vilhelms Meistars”, autobiogrāfiju “Poēzija un īstenība” un vairākas drāmas: “Ifigēnija”, “Torkvato Taso”, “Fausts”.

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register