Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
  • Globalizācijas un reģionalizācijas procesu ietekme uz starptautiskās tirdzniecības attīstību mūsdienās

     

    Research Papers9 Economics

2,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:810022
 
Author:
Evaluation:
Published: 04.01.2005.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 7 units
References: Used
Extract

Šo referāta tēmu izvēlējos tāpēc, ka šobrīd, kad Latvija ir iestājusies ES, globalizācijas procesi attiecas arī uz mūsu valsti. Uzskatu, ka par maz ir runāts par šiem procesiem, par maz jaunatnes un sabiedriskās organizācijas pievērš uzmanību šiem jautājumiem, sabiedrība un politiķi īsti neapzinās šā procesa nopietnību. Latvija ir starp valstīm, kurām investīciju resursu nepietiekamība ir viens no attīstību ierobežojošiem faktoriem. Tādēļ ārējo investīciju piesaiste ir kļuvusi par būtisku Latvijas ekonomikas attīstības paātrināšanas līdzekli, saprotams, tikai tad, ja to realizē valstij izdevīgā veidā.
Savā referātā mēģināšu pierādīt vistiešāko un visciešāko globalizācijas ietekmi uz starptautisko tirdzniecību, kā arī esošās problēmas Latvijā šajā jomā.
Ievads. Šobrīd pasaulē pieaug globālā konkurence un arvien lielāka tirgus dalībnieku saistība un savstarpējā ietekme, galējo atšķirību palielināšanās, nelielo atšķirību izzušana (attīstītās valstis un mazattīstītās), pasaule ir kļuvusi mazāka (jo no jebkuras vietas visu var dabūt). Globalizācijas izpausmes skar gan ekonomiku, gan politiku, gan kultūru. Brīva tirdzniecība, pilnīga konkurence un efektivitāte ir globalizācijas ideāli. Ja agrāk cilvēks bija vērtības mērs, tad šinī pasaules uzskata vērtības mērs ir nauda, jo progresu mēra ar Nacionālā kopprodukta pieaugumu un finansu tirgus stāvokli. Tiekšanās pretim pieaugumam ir iestrādāta šajā mežonīgās konkurences sistēmā. Apstāties nozīmē zaudēt.
Nevienā avotā nav definēta patiesa globalizācijas nozīme. Šo abstrakto jēdzienu veido daudzas un dažādas jomas, ieskaitot pētījumus ekonomikā, politikā, vēsturē, kultūrā, kā arī socioloģijas, valodniecības, tehnoloģijas un dzimumu jautājumos.
Pārsvarā tiek izdalīti 7 globalizācijas pamatnosacījumi: tirdzniecības pieaugums, ārvalstu tiešo investīciju un kapitāla plūsmu pieaugums, globālā ražošana un patēriņš, globālā konkurence, tirdzniecības un investīciju liberalizācijas politikas, nacionālās suverenitātes zaudēšana, kā arī vērtību un kultūru standartizācija. Globalizācija var būt mūsu ēras noteicošā politiskā, sociālā un ekonomiskā risinājums. Globalizācija galvenokārt attiecas uz procesiem, kas saistīti ne tikai ar preču un pakalpojumu tirdzniecību, bet vēl svarīgāk- kapitāla, valūtu tirdzniecības un finansu investīciju plūsmu. …

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −4,48 €
Work pack Nr. 1129493
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register