Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
1,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:540227
 
Author:
Evaluation:
Published: 03.11.2005.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 9 units
References: Used
Extract

Mazs bērns, pastiepis roku pretīm krāšņam gumijas papagailim rotaļlietu veikalā sauc savai mammai: - “Es gribu!” Paies desmit gadi, un skolas organizētā aptaujā par pusaudžu nākotnes plāniem viņš rakstīs anketā, ka viņš grib kļūt par kino vai roka zvaigzni vai par F-1 pilotu. Vēl pēc dažiem gadiem viņš gribēs apprecēt kādu skaistu meiteni. Vēl pēc dažiem gadiem var mainīties viņa gaume, vērtības, apstākļi, uzskati par dzīvi, un tad viņš apprecēs pavisam citu cilvēku un izvēlēsies uzņēmēja profesiju, jo tā varēs labāk apgādāt savu jauno ģimeni. Ejot gadiem, viņš joprojām vēlēsies, gribēs iegūt vai sasniegt daudzas lietas. Kādi no viņa plāniem un iecerēm tiks īstenoti, kādi paliks tikai skaisti un nerealizēti sapņi. Tās ir lietas, kuras šis cilvēks gribēja, vēlējās. Mēs katrs savā dzīvē kaut ko gribam iegūt, sasniegt, panākt. Vairāk vai mazāk. Mums ir mūsu vajadzības, vēlmes, ilgas, ambīcijas, kaislības un tā tālāk. Kas īsti ir griba? Vai mazuļa sauciens rotaļlietu veikalā ir gribas akta izpausme? Vai visu, ko mēs, pieaugušie, gribam, maz iespējams īstenot dzīvē? Un kāpēc tik bieži mēs dzīvojam un darām lietas, pilnīgi pretējas tām, kādas mēs gribētu darīt?
Vispārīgās psiholoģijas kursa mācību grāmatās teikts tā:
Par gribu sauc psihisku norišu kopumu, kuras izpaužas motivētā, mērķtiecīgā, apzinātā darbībā, pārvarot kādas grūtības. (1)
Griba ir apziņas regulējošā puse, kas izpaužas cilvēka spējā veikt mērķtiecīgu darbību, kura saistīta ar grūtību pārvarēšanu. (2)
Šīs ir divas ļoti līdzīgas definīcijas. Tātad griba nav vienkārši kāda spontāna vēlme, kaislība vai pat vajadzība. Griba ir kaut kas dinamisks, mērķtiecīgs. Tas ir process laikā, turklāt secīgs process, soli pa solim. Neviļus rodas asociācijas ar to līdzību Jaunajā Derībā par šauro un ērkšķaino ceļu.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register