Grilu izmanto dažādu ēdienu pagatavošanai (gaļas, zivis un dārzeņi) Ar grila
palīdzību ir iespējams ne tikai grilēt, bet atsevišķi grili labi kalpos arī kā kūpinātava.
Grilu var izmantot gan mājas vajadzībām, gan arī uzņēmumi, kas nodarbojas ar ēdināšanas
pakalpojumu sniegšanu gan karstajā vasaras sezonā grilējot svaigā gaisā, gan aukstajā
periodā grilējot ēdienu iekštelpās.
Vispopulārākais grilēšanas veids Latvijā ir grilēšana uz kokoglēm vai malkas, ēdienam
iegūstot neatkārtojamu dūmu aromātu.
Grilēšana Amerikā pastāv no pirmskolonālajiem laikiem. Dienvidamerikas aravaku ļaudis
cepa gaļu uz koka konstrukcijas, ko spāņu valodā sauc par barbaku. Gadsimtiem ilgi
termiņš “barbaka” attiecās uz koka konstrukciju, nevis uz grila darbību, bet galu galā to
pārveidoja par “bārbekjū”. Tas tika piemērots arī ēdienu gatavošanas metodēm bedrē, kas
tagad tiek bieži izmantotas ASV dienvidaustrumos.
Barbekjū sākotnēji tika izmantots, lai lēnām pagatavotu cūkgaļu,
Bārbekjū un grils pēc būtības apzīmē vienu un to pašu ierīci, kura ļauj cept ēdienu virs
oglēm, gāzes liesmas vai ar elektrības palīdzību.
Postpadomju valstīs tradicionāli cepšana notika uz oglēm notiek mangalī, tomēr rietumu
kultūras un komercijas ietekmē esam iepazinušies arī ar grilu un bārbekjū. Visvienkāršāk ir
ar mangali. Šīs ierīces nosaukumam ir arābu, armēņu un turku izcelsme, burtiski
tulkojot ”ogļu panna”. …