Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
1,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:408507
 
Evaluation:
Published: 01.11.2011.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Visas vielas gāzveida stāvoklī ir reālas gāzes un tām šis vienādojums ir pareizs tikai tuvināti, tomēr tas ir pietiekami precīzs praktiski visām retinātām gāzēm, ja to temperatūra ir tālu no kondensēšanās (iztvaikošanas) temperatūras. Konstanti Mendeļejeva-Klapeirona vienādojumā ērti noteikt tad, ja gāzes daudzums ir viens mols, jo zināms, ka 1 mol jebkuras gāzes absolūtajā temperatūrā T0 = 273,15 K (0° C) un normālā spiedienā p0 = 1,013×105 Pa vienmēr aizņem tilpumu V0 = 0,0224 m3 (22,4 l). Šajos apstākļos (p0*V0)/T0 = R, kur konstanti R = 8,314 J/(mol*K) sauc par universālo gāzu konstanti.

Jebkuros citos apstākļos vienam molam gāzes, ja tās tilpums ir VM, spiediens p un temperatūra T, ideālas gāzes stāvokļa vienādojums ir (p*VM)/T = R.

Pieņem, ka ideālas gāzes molekulas ir ar neievērojamu tilpumu, to sadursmes ir pilnībā elastīgas un nepastāv nekādi starp molekulārie spēki.

Universālā gāzu konstante – Divu konstanšu, Bolcmaņa konstantes k un Avogadro skaitļa Na, reizinājums. Universālo gāzu konstanti apzīmē ar butu R.

Bolcmaņa konstante raksturo vienu vielas daļiņu — atomu vai molekulu. Skaitliski Bolcmaņa konstantes vērtība k = 1,38 ∙ 10–23 J/K. Gāzu molekulāri kinētiskajā teorijā to lieto gāzu universālās konstantes vietā.

Avogadro skaitlis - atomu vai molekulu skaits vienā molā vielas. Tā tas nosaukts par godu itāliešu zinātniekam Amadeo Avogadro, kurš dzīvoja 19.gadsimtā. Saskaņā ar mola definīciju Avogadro skaitlis ir vienāds visām vielām. Konkrēti, tas ir vienāds ar atomu skaitu vienā molā oglekļa-12, tas ir, 0,012 kg oglekļa-12 (ogleklis-12 ir oglekļa izotops ar atommasu 12).…

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −1,48 €
Work pack Nr. 1317583
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register