Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
0,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:782230
 
Author:
Evaluation:
Published: 16.06.2005.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 4 units
References: Not used
Extract

Latviešu literatūra gadu gaitā ir pilnveidojusies un attīstījusies. Tā kļuvusi bagātāka, ar plašu un aizraujošu tematu daudzveidību. Literātu pulkam klāt nākuši jauni rakstnieki. Tomēr ir vērtības, kas nepazūd. Rakstnieki meklē ideālus. Meklē tos notikumos, lietās un cilvēkos.
Kādi ir katra cilvēka ideāli, atkarīgs ne tikai no cilvēka, bet arī no laika, kādā viņš dzīvo, no apkārtējās vides, kurā uzturas, no sabiedrības, kas ir līdzās.
20.gadsimta divdesmitajos gados Latvijā sāka atjaunoties rūpniecība. Sāka veidoties mazie un lielie uzņēmumi. Par šo laika periodu stāsta Pāvels Rozītis savā romānā “Ceplis”. Šo darbu es izvēlējos tāpēc, ka tajā ļoti spilgti atklājas tie ideāli, kādi tolaik cilvēkiem bija. Spilgti romānā tiek attēlota uzņēmēju konkurence, kurā izceļas alkatība, naudas un slavas kāre. Galvenie tā laika uzņēmēju ideāli bija, kā tikt pie naudas un bagātības, pilnīgi nerēķinoties ar līdzcilvēkiem. Galvenā romāna persona ir Edgars Ceplis, kurš bija viens no bagātākajiem. Ceplim dzīves ideāli bija nauda un vara. Tikai viņu nemitīgi postā dzina viņa godkārība. Viņš vēlējās “būt reizē tirgotājs, rūpnieks, politiķis, valstsvīrs un kultūras darbinieks. Jā, un arī dzejnieks, jo Cepļa godkārībai nebija robežu.” Iepazīstot tuvāk šo tēlu, sapratu, ka tolaik svarīga Ceplim bija tikai nauda. Cepļa godkārībai visi glaimoja.
Tomēr grūti bija latviešiem uzsākt savu darbību un tikt pie mantas, jo Latvijā bija barga nodokļu sistēma. Romāna tēma un tajā izceltie ideāli ir stipri līdzīgi un saglabājušies aktuāli arī šodien. Arī mūsdienās ir līdzīgi. Uzņēmējdarbību uzsākt nav viegli, un uzņēmējiem jāiztur lielā konkurence. Arī šodien joprojām ir cilvēki, kas dzīves ideālus redz naudā, varā un godkārībā. Tas liek secināt, ka ātri laiki mainās, bet cilvēku morāle mainās lēni. Ceplis nedomāja par valsts augšupeju, bet gan par savu personīgo labklājību. Tāds pats bija viņa niknākais konkurents Nagainis. Tomēr atradās cilvēki, kas šos abus uzņēmējus uzskatīja par saviem ideāliem, jo viņi bija tikuši jau pie naudas. Daži centās līdzināties Ceplim un Nagainim, izdabāja tiem, mēģināja sadarboties, neapzinoties, ka tiek apmānīti.

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register