Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
1,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:779197
 
Author:
Evaluation:
Published: 10.12.2020.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Tādēļ pati ticība „ir nekas – nekas cits kā bezgalīgi sīks domāšanas pieskāriens nekādībai”.Nansī "ticības" izpratne noved pie Lutera sola fide princia, novedot līdz ekstrēmai robežai, neatstājot nekādu ticības objektu, līdz pat šķietamam nihilismam – atstājot tikai pašu ticības attiecību pret neko, nelielu domas pieskārienu nekam, kas tomēr pretendē nebūt nihilisms, atzīstot nekādības bezgalību.

10. Vai var teikt, ka Nansī sekulārā „ticības” izpratne ir pat tuvāka reliģiskai ticības izpratnei pēc būtības, nekā pārprasta reliģiskā ticība, kurā dominē nevis fides qua creditur, bet gan fides quae creditur aspekts?
Ticību nevajadzētu jaukt ar ticēšanu. Ticība pretstatā reliģiskai ticēšanai „ir uzticēšanās absencei un šīs uzticēšanās drošticamība jebkādas garantijas neesamības apstākļos”. Ticība nekad nenotiek ticēšanas sfērā, jo ticība, atšķirībā no jebkāda fideisma credo quia absurdum, nenozīmē nodošanos bez pierādījuma, lēcienu ārpus pierādījuma. Drīzāk jau ticība pamato pati sevi, tā ir pārliecība, kas atdod pati sevi subjekta rīcībā, attiecoties pret Dievu un Dieva vārdu tikai tādā mērā, kādā tas nav klātesošs. Citiem vārdiem sakot: „ticība nozīmē mērķa uzticību pašam sev bez cita... bez korelatīva objekta, bez jēgas piepildījuma, paliek tikai pats mērķis” jeb tīra intencionalitāte darbībā. Ticība nenozīmē ticēšanu. Ticība ir performatīva, un kā tāda tā ir darbība. Šo uzskatu, ka ticība ir darbība, pēc Nansī domām reprezentē arī Jēkaba vēstule, kas saista ticību ar darbiem, un šo uzskatu reprezentē arī kristīgā formula fides qua creditur – ticība, kas tic, īstenojot, piepildot fides quae creditur – ticēšanas saturu. Jā, pēc būtības, Nansī sekulārā „ticības” izpratne ir tomēr tuvāka reliģiskai ticības izpratnei, nekā pārprasta reliģiskā ticība.

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register