Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
1,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:549469
 
Author:
Evaluation:
Published: 14.01.2006.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Ar inflāciju ekonomikā saprot vispārēju cenu līmeņu celšanos vai arī naudas vērtības krišanos ilgstošā laika periodā. Pieaugot naudas masai, lidzsvars tās apgrozībā tiek izjaukts; naudas pieprasījums pārsniedz tās piedāvājumu. Jauns lidzsvars naudas apgrozībā tiek panākts, pieaugot preču cenām sabiedrības mērogā.
Kā inflācijas mēru bieži izmanto patēriņa preču cenu indeksu(PCI), ko nosaka tipiskam patēriņu grozam katru mēnesi. Tas pirmoreiz tika izmantots Pirmā paasaules kara laikā, lai regulētu kuģu būvētāju algas ASV.
Patēriņa preču indeksa nepilnība ir tā, ka tas neatspoguļo atsevišķu patēriņa preču pieprasījuma izmaiņas, ja mainās to cenas (piemēram, benzīna cenu celšanās izsauc ekonomiskāku automašīnu ražošanu). Šā iemesla dēļ PCI dažreiz pārspīlē dzīves dārdzības izmaiņas.
Kā inflācijas mēru dažkārt izmanto arī ražotāju cenu indeksus par dažādām preču grupām. Šeit inflācijas parādības izpaužas ātrāk un pakāpeniski attiecas uz galaprecēm. Tādējādi ir iespējams paredzēt inflācijas īpanības nākotnē.
Tā kā inflācijai ir raksturīgs gan cenu pieaugums, gan arī naudas vērtības samazināšanās, tad inflācijas pamatcēloņi meklējami gan tirgus sektorā,kur veidojas cenas, gan arī naudas apgrozības sfērā, kur formējas tās pieprasījums.
Inflāciju klasificē pēc vairākām pazīmēm. Izplatītākās metodes ir inflācijas noteikšana pēc tās rašanās cēloņiem un pieauguma tempiem.
Tā kā inflācijai ir raksturīgs gan cenu pieaugums, gan arī naudas vērtības samazināšanās, tad inflācijas pamatcēloņi meklējami gan tirgus sektorā, kur veidojas cenas, gan arī naudas apgrozības sfērā, kur formējas tās pieprasījums.atkarībā no cēloņiem tiek izdalīta pieprasījuma inflācija un izmaksu inflācija.…

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −5,48 €
Work pack Nr. 1201406
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register