Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
4,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:610412
 
Author:
Evaluation:
Published: 08.02.2011.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 4 units
References: Not used
Time period viewed: 2000 - 2010 years
Extract

Pieaugošas cenas nav vienīgais veids kā iespējams iegūt no ieguldīšanas akcijās. Dividendes arī veido būtisku daļu no investīciju ienākuma. Parasti reizi gadā akcionāru pilnsapulcē tiek lemts par to, kā sadalīt uzņēmuma peļņu. Daļa parasti tiek ieguldīta uzņēmuma attīstībā, bet pārējais izmaksāts akcionāriem dividenžu veidā, kas tiek ieskaitītas ieguldītāju norēķinu kontos.

Akcionāru pilnsapulcē akciju īpašniekiem ir iespēja demonstrēt savu reālo varu, balsojot par stratēģiski svarīgiem ar kompāniju saistītiem lēmumiem: ar kādu biznesu nodarboties, pirkt vai pārdot konkurentu, ko darīt ar uzņēmuma peļņu. Var viegli tikt nomainīts esošais uzņēmuma vadītājs un citi valdes locekļi – tam nepieciešama tikai vairākums balsu no akcionāru puses. Obligāciju turētājiem turpretī nav dota šāda privilēģija lemt par ar kompānijas attīstību saistītajiem jautājumiem.

Akciju tirdzniecība norisinās fondu biržā. Latvijā akciju sabiedrībām ir iespēja kotēt savas akcija Rīgas Fondu Biržā, kas ir daļā no Skandināvijas biržu grupas OMX. Mūsdienās lielākajā daļā biržu akciju tirdzniecības pamatā ir elektroniskas tirdzniecības sistēmas (arī OMX). Jebkuram, kas vēlas iegādāties Latvijas uzņēmumu akcijas ir jāatrod starpnieks (brokeris), kam ir licence darījumu veikšanai biržā, un jāiesniedz savs pirkšanas rīkojums. Brokeris, balstoties uz šo rīkojumu, nodrošinās darījuma izpildi.

Ilgu laiku akcijas bija materializētas – papīra apliecību formā. Mūsdienās tās pastāv dematerializētā (elektroniskā) formā, kas padara tirgošanos daudz vienkāršāku un pasargā vērtspapīrus no fizisku bojājumu riska. Akcijas pērk un pārdod pārskaitot tās starp pircēja un pārdevēja vērtspapīru kontiem bankā.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register