Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
2,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:192133
 
Evaluation:
Published: 06.05.2004.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 9 units
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    3
1.  Tiešo ārvalstu investīciju būtība    3
1.1.  Tiešo ārvalstu investīciju principi un klasifikācijas formas    3
2.  Investīciju loma valsts ekonomiskajā attīstībā    5
3.  Tiešo ārvalstu investīciju analīze Latvijā    7
  Secinājumi    12
Extract

Tāpat kā jebkurā citā valstī, arī Latvijas valdības mērķis ir padarīt tās ekonomiku konkurētspējīgu pasaules tirgū. Prakse ir pierādījusi, ka viens no efektīvākajiem instrumentiem, ar kura palīdzību to var paveikt, ir tiešo ārvalstu investīciju (TĀI) piesaistīšana Latvijā. Tāpēc šajā referātā es vairāk pievērsīšos tieši ārvalstu investīcijām, jo galvenokārt tās ietekmē valsts ekonomikas attīstību.
Šīs investīcijas, ko izdara vadošie pasaules ražotāji, ir tik izdevīgi saņēmējvalstij, ka daudzu valstu valdības, īpaši Rietumeiropā un lielākajos Amerikas Savienoto Valstu štatos, piedāvā lielus atvieglojumus investoram, lai piesaistītu tiešās ārvalstu investīcijas. Tiešajām ārvalstu investīcijām nenoliedzami ir liela nozīme starptautiskajā integrācijā un globalizācijā. Bez finansu resursiem tiešo ārvalstu investīciju piesaiste palīdz veicināt investīciju saņēmējvalsts ekonomiku, ieviešot jaunas tehnoloģijas, apmācības un efektīvas strukturālās pārmaiņas. Tās palīdz palielināt eksporta kapacitāti un sekmē pieeju jauniem tirgiem. Mazās valstīs, kādas arī ir vairums tranzītekonomikas valstu, daži nozīmīgi investīciju projekti var ietekmēt eksportu relatīvi īsā laikā.
Tiešo ārvalstu investīciju piesaistīšanas problēma ir svarīga arī Latvijai, jo, tāpat kā citās pārejas ekonomikas valstīs, Latvijā ir ierobežots vietējā kapitāla apjoms, negatīva ārējas tirdzniecības bilance, salīdzinoši zema produktivitāte un akūta nepieciešamība pēc jaunāko tehnoloģisko procesu, inovāciju un modernu iekārtu izmantošanas ražošanā. Šīs ir problēmas, kuru risināšanā neatsveramu ieguldījumu var dot tiešo ārvalstu investīciju ieplūšana valstī.
Referāts izstrādāts pamatojoties uz statistiskajiem materiāliem par investīcijām un ekonomikas rādītājiem Latvijā, teorētiskajiem materiāliem par tiešo ārvalstu investīciju nozīmi ekonomikā, kā arī uz Latvijas periodisko presi.
Investīciju kapitāls vai resursi veidojas no pašu uzkrājumiem, kā arī no piesaistītajiem līdzekļiem. Pašmāju uzkrājumi pieaug līdz ar ekonomikas augšupeju. Taču šis process ir samērā lēns un līdzekļu apjoms nepietiekams visu vajadzību apmierināšanai. Kā pašu, tā arī piesaistītās investīcijas var tikt veidotas no privātā un valsts kapitāla. Uzkrātā reālā kapitāla apjoms un kvalitāte ietekmē valsts konkurētspēju pasaules tirgū, ekonomiskās izaugsmes un iedzīvotāju labklājības palielināšanas iespējas.
Paredzamo ekonomikas izaugsmi un pozitīvās strukturālās izmaiņas var nodrošināt tikai ievērojamas investīcijas, kurām būs centrālā loma ekonomiskās stratēģijas īstenošanā. Investīcijām jānodrošina ražošanas apjomu un efektivitātes pieaugums, jaunas tehnikas un tehnoloģiju ieviešana, jaunu kvalitatīvu produkcijas veidu ražošana (ieskaitot eksportam), produkcijas konkurētspējas palielināšana.
Ar apzīmējumu “investīcija” Rietumu zinātniskajā literatūrā saprot ilgtermiņa holdingu, kad kapitālu pielieto peļņas iegūšanas nolūkos, piemēram, ieguldot to lauksaimniecībā, rūpniecībā un izglītībā. Turpretim spekulācija ir īstermiņa darījums, kas balstās nevis uz holdingu, bet gan uz ātru kapitāla apgrozījumu peļņas nolūkos.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register