Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
4,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:223163
 
Author:
Evaluation:
Published: 13.04.2004.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Islandes vēsture

Uzskata, ka Islandes pirmie iedzīvotāji ir bijuši īru mūki, kas bija apmetušies uz salas 8.gs. pēc Kristus. Taču viņi to atstāja, kad pagāni no Skandināvijas 870-930 pēc Kristus sāka sistemātiski pārcelties uz salu.
Apdzīvošanas vēstures galvenais avots ir Landnamabok, grāmata, kas stāsta par "zemes ņemšanu". Tā ir sarakstīta 12.gs. un tur ir sīki uzskaitīts, kas ieradās, ar ko kopā un kur tie apmetās uz dzīvi. Tā ir zināms, ka pirmais ieceļotājs bija Igolfurs Aurnarsons no Norvēģijas. Viņš apmetās ar savu ģimeni Reikjavikā, patreizējās galvaspilsētas rajonā. Pārcelšanās uz Islandi, kad cilvēki apmetās dzīvošanai piemērotās vietās, ilga apmēram 60 gadus.
930. gadā, kad uzskata, ka pārcelšanās bija beigusies, tika nodibināta tautas sapulce Altings, kas bija valsts augstākais pārvaldes orgāns un izdeva likumus. Tautas sapulce pulcējās vienreiz gadā Tingvellirā, "tautas sapulces laukumā". Likumi apkopotā veidā ir saglabājušies grāmatā "Gragas", kas ir visplašākais likuma kodekss, kas ģermāņu tautām tajos laikos bija. Uzskata, ka tautas vara Islandē beidzās 1262. gadā, kad Islande nonāca Norvēģijas pakļautībā. Valsts bija administratīvi sadalīta daļās, kuras pārvaldīja Godi. 1000. gadā pēc Altinga lēmuma pagāni miera ceļā pieņēma kristīgo ticību. Jau ilgu laiku pirms
1000. gada valstī bija kristīgie, un sludināšanas darbi tika veikti pēc norvēģu karaļa Olafura vīru pavēlēm. Pagāni tika nokristīti, taču slepeni tie drīkstēja pielūgt savus vecos dievus. Pirmais bīskapa krēsls tika nodibināts 1056. gadā dienvidu Islandē Skalhotā, otrais Ziemeļislandē Holarē 1106. gadā. Vēlāk abi izveidojās par nozīmīgiem izglītības centriem. 10. gs. beigās daudzi islandieši Ērika Sarkanā vadībā pārcēlās dzīvot uz Grenlandi un ap 1000. gadu jau 500 gadus pirms Kolumba kā pirmie eiropieši spēra savu kāju uz Amerikas kontinenta. Taču viņu nodoms iekarot Jauno Pasauli neizdevās. 1262.-1264. valdošās iekšējās nesaskaņas un karš noveda pie nonākšanas Norvēģijas pakļautībā. Kad Norvēģija un Dānija 1397. gadā nodibināja Kalmāra Ūniju, Islande nonāca Dānijas karaļa pakļautībā.

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −5,98 €
Work pack Nr. 1163600
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register