Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
0,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:468823
 
Evaluation:
Published: 05.01.2004.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Itālija (Italia), Itālijas republika (La Republica Italiana) valsts Eiropas dienvidu daļā. Robežojas ar Šveici, Franciju, Austriju; austrumos – Adrijas un Jonijas jūra, rietumos – Tirēnu un Ligūrijas jūra. Krasta līnija ir 7,4 tūkstoši kilometru. Itālijai pieder Sicīlija, Toskānas arhipelāgs, Lipāru, Egadu, Poncas salas un vēl daudz sīkas salas. Itālijas teritorijā atrodas divas pundurvalstis – anklāvi – Sanmarīno, Vatikāns, kurām ar Itāliju ir daudz vairāk kopīgais nekā atšķirīgais.

Daba.
Itālijas ziemeļu daļa atrodas mērenās joslas mežu zonā. Dienvidu daļa – subtropu joslā. Krasta līnija maz izrobota. Lielākie līči ir: Dženovas, Venēcijas, Taranto, Neapoles. Četras piektdaļas no Itālijas teritorijas aizņem kalni. Augstākās virsotnes ir Bernīna Ziemeļdaļā atrodas Dienvidalpi (uz robežas ar Franciju un Šveici atrodas augstākā virsotne - Monblāns 4807 metri virs jūras līmeņa)
Uz dienvidiem no Alpiem atrodas Padānas līdzenums. Apenīnu pussalu ziemeļu – dienvidu virzienā šķērso vidēji augstu kalnu sistēma – Apenīni. Vidusdaļā un dienviddaļā bieži ir stipras zemestrīces, vulkānu izvirdumi.
Itālijā iegūst daudz dažādus derīgos izrakteņus: svina un cinka rūdas, boksītus, sēru, pirītu, dzīvsudraba rūdas, fluorītu; būvmateriālu izejvielas: marmoru, ģipšakmeni, vulkānisko tufu, merģeli, nedaudz arī dzelzs rūdas, naftu, dabasgāzi un citus.
Itālijā ir lieli hidroenerģētiskie resursi. Minerālūdeņu un karstie avoti, kas galvenokārt atrodas Romas apkārtnē un Venēcijas Alpos.

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register