Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
0,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:628490
 
Evaluation:
Published: 15.03.2003.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 1 units
References: Not used
Extract

Jānis Zābers bija izcils latviešu operdziedātājs. Lai gan dziedoņa mākslinieciskā darbība aptvēra tikai nedaudz vairāk par desmit gadiem, tomēr tā iezīmēja spilgtu laikmetu latviešu operdziedātāju vēsturē.
Viņš bija spožs itāļu, krievu un latviešu operu varoņu atveidotājs, kā arī kamerdziedonis. Daudzas dziesmas, arī operu lomas komponisti rakstīja tieši viņam. Dziedātāja talantu augsti novērtēja kritiķi, komponisti, diriģenti, dziedātāji, pianisti. Par viņu jūsmoja citu mākslas nozaru redzami pārstāvji. Tautā viņš bija viens no iemīļotākajiem māksliniekiem.
J. Zābers dzimis 1935.g. 11. augustā Lubānas pusē zemnieku ģimenē. Viņam bija arī vecāks brālis Miervaldis, kurš ļoti rūpējās par Jāni, jo bija 9 gadus vecāks. Viņa ģimenē gan māte, gan arī tālāki radinieki bija lieli dziedātāji, un dziesmu pazinēji. Pirmais mūzikas skolotājs Jānim bija tieši vecākais brālis.
1945.g. viņš sāka mācīties Meirāku pamatskolā. Mīļākās stundas bija dziedāšana un matemātika. Pēc skolas beigšanas viņš iestājās Jāzepa Mediņa mūzikas vidusskolā, pēc tam kļuva par Konservatorijas 1. kursa studentu. Tajā laikā viņš sāka saņemt arī pirmās lomas operās: “Fausts, Jolanta” 1960.g. J. Zābers kļuva par pilntiesīgu operas solistu. Nu viņu klausījās Rīgā, Ļeņingradā, Maskavā.
1902.g. tika nolemts jauno solistu sūtīt uz Itāliju pilnveidoties vokālajā mūzikā un iepazīties ar itāļu dziedāšanas skolu. Šajā laikā J. Zābera vārds arvien biežāk parādījās latviešu presē. Uz viņu lika lielas cerības, jūsmoja par iespēju mācīties Itālijā, gaidīja brīnumus. Pēc mācībām J. Zāberu dzimtenē sagaidīja ar lielu sirsnību un interesi. Laikraksti publicēja intervijas ar viņu atmiņās par Itāliju. …

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −0,98 €
Work pack Nr. 1117279
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register