Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
4,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:222916
 
Evaluation:
Published: 21.10.2019.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 9 units
References: Used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
1.  Jaundzimušā periods    3
1.2.  Laikā dzimuša jaundzimušā attīstības parametri    4
1.2.  Fizioloģiskie robežstāvokļi    7
1.3.  Jaundzimušā psihomotorā attīstība    8
2.  Jaundzimušā aprūpe    9
2.1.  Jaundzimušā aprūpe stacionārā    9
2.2.  Jaundzimušā aprūpe mājās    10
3.  Vecāku izglītošana    13
4.  Saskarsme    14
  Izmantotās literatūras saraksts    15
Extract

4. Saskarsme
Būtu grūti iedomāties pasauli, kurā nespētu izmantot valodu, lai cilvēki savā starpā sazinātos. Jaundzimušie un zīdaiņi ir tie, kas neprot sazināties, izmantojot valodu. Neskatoties uz šo, ar mazuli ir jākomunicē verbālā ceļā, tas nodrošina jaundzimušā valodas prasmju attīstību. Mātei ar jaundzimušo ir jāveido kontakts ne tikai izmantojot vārdus, bet arī izmantojot skatienu, balss intonācijas, pieskārienus, apskāvienus, tā saukto neverbālo saziņu.
Saziņa starp māti un jaundzimušo sākotnēji notiek pieskārienu ceļā, to sauc par taktīlo saziņu. Jaundzimušais nesaprot vārdus, neredz vecāku sejas, bet ļoti labi jūt pieskārienus ādai, jo jaundzimušā sensorās sajūtas ir ļoti labi attīstītas. Izmantojot maigus, mierīgus, plūstošus un lēnus pieskārienus jaundzimušo ir iespējams nomierināt un atslābināt. Taktīlā saziņa ir ļoti saprotama un pieejama gan mazulim, gan mammai, un ir īpaši svarīga jaundzimušā periodā. Pētījumos ir pierādīts, ka bērni, kas iepazinuši vecāku maigos pieskārienus kopš dzimšanas labāk saprot skatiena, žestu valodu, viņiem nerodas problēmas ar uzvedību, uz viņiem nenākas kliegt. Taktīlā saziņa ar jaundzimušo ir pirmā valoda jeb komunikācija vecākiem ar mazuli, tieši tāpēc ir ļoti būtu nodrošināt šāda veida pieskārienus (9.).
Tā kā jaundzimušais nesaprot vecāku sacīto, tad var sākt raudāt, ka mamma pasaka ko rupju, skaļi runā, bet mazulis var smaidīt, dzirdot mammas maigo un mierīgo valodu. Nepārtraukta skaļas balss iedarbība uz jaundzimušo ietekmē mazuļa attīstību, jo skaļās balss ietekmē jaundzimušais jūt vecāku spēku, autoritāti, kļūst bailīgs, kaprīzs vai nepaklausīgs un pakāpeniski iegūst zemu pašvērtējumu, kas atspoguļojas nākotnē. Skaļa balss iedarbosies uz bērnu pretēji. Bērns dzirdēs tikai paaugstināto balss toni, nevis to, kas tajā sacīts. Ja mamma ar mazuli sarunājas ļoti ātri, bērns var sākt nervozēt, kļūst nemierīgs. Monotona runa mazuļa ausīm ir neinformatīva. Mazulim ir nepieciešama jautra, rotaļīga runas intonācija, kas sniedz daudz vairāk informācijas nekā skaļa runāšana vai tieši otrādāk, mierīga, neizteiksmīga runa (9.).
Sākotnējais komunikācijas veids ar jaundzimušo ietver ne tikai pieskārienus, runas veidu un intonāciju, bet arī mātes skatiens ir vēl viens komunikācijas veids kopš pirmajām dzīves dienām. …

Author's comment
Editor's remarks
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register