Research Papers
Sciences
Anatomy, Medicine and Hygiene
Jauniešu informētība par ģenētiski modificētu organismu i...-
Jauniešu informētība par ģenētiski modificētu organismu izmantošanu pārtikā, to ietekmi uz cilvēka veselību
Nr. | Chapter | Page. |
Ievads | 5 | |
1. | Biotehnoloģijas | 6 |
2. | Ģenētiski modificētu organismu veidošana | 6 |
3. | Ģenētiski modificētu organismu pielietojums pārtikā | 7 |
4. | Ģenētiski modificētas pārtikas ietekme uz cilvēka veselību | 8 |
5. | Ģenētiski modificētas pārtikas izplatība pasaulē un Latvijā | 8 |
6. | Marķējums pārtikai, kas satur ģenētiski modificētus organismus | 9 |
7. | Pētījums | 10 |
7.1. | Jauniešu anketēšanas datu analīze | 10 |
7.2. | Pārtika (x) pilsētas pārtikas veikalos, kas satur ģenētiski modificētus organismus | 16 |
7.3. | Izglītošana par ģenētiski modificētu organismu izmantošanu pārtikā, to ietekmi uz cilvēka veselību | 17 |
Secinājumi | 18 | |
Izmantotā literatūra | 20 | |
Pielikumi | 21 |
Secinājumi
1. Apkopojot pētījuma rezultātus par jauniešu informētību par ģenētiski modificētu organismu izmantošanu pārtikā, to ietekmi uz cilvēka veselību, var secināt, ka hipotēze ir apstiprinājusies.
2. Ģenētiski modificētu organismu iegūšanai izmanto gēnu inženieriju, kas ir viena no biotehnoloģijas apakšnozarēm.
3. Gēnu inženierijas pamatuzdevums ir mērķtiecīga organisma iedzimtības materiāla izmainīšana, lai radītu jaunas vēlamas pazīmes vai lai atbrīvotos no nevēlamām pazīmēm, kā rezultātā rodas ģenētiski modificēts organisms.
4. Ģenētiski modificēta pārtika ir pārtika, kas satur, sastāv vai ir iegūta no ģenētiski modificētiem organismiem.
5. Ģenētiski modificēta pārtika tiek audzēta, lai samazinātu pārtikas ražošanas izmaksas un palielinātu saražotās pārtikas produktivitāti un vērtību.
6. Ģenētiski modificētas pārtikas ietekme uz cilvēka veselību ir pētīta maz, tie pētījumi, kas ir veikti, ir nepilnīgi vai arī veikti par ģenētiski modificētu organismu ražotāju līdzekļiem.
7. Ģenētiski modificētu organismu īpatsvars un sējumu platības lauksaimniecībā pasaulē pieaug
8. Ja vairāk kā 0.9% no preces sastāva ir ģenētiski modificēts, tad uz šī produkta iepakojuma jābūt obligātam marķējumam, kas norāda, ka produkts ir ģenētiski modificēts vai ir ražots no ģenētiski modificētas izejvielas.
9. 92% aptaujāto jauniešu zina, kas ir ģenētiski modificēta pārtika, tomēr lielākā daļa aptaujāto respondentu uzskata, ka patērētāji nav pietiekami informēti par ģenētiski modificētu pārtiku.
…
Zinātniski pētnieciskai darbs Iedzīvotāju skaits uz Zemes pēdējā gadsimta laikā ir pieaudzis no 1,6 miljardiem 1913. gadā līdz 7,2 miljardiem iedzīvotājiem 2014. gadā, tiek prognozēts, ka 2025. gadā Zemi apdzīvos 8 miljardi iedzīvotāju. Pieaugot iedzīvotāju skaitam rodas milzīga problēma visas cilvēces priekšā – iedzīvotāju nodrošināšana ar pārtiku. Neskatoties uz to, ka pēdējos gados saražotās pārtikas daudzums ir pieaudzis, tas nevar apmierināt pieaugošo iedzīvotāju pieprasījumu. Tādēļ rodas nepieciešamība pēc jaunām pārtikas ražošanas tehnoloģijām, kas palielinātu kultūraugu ražību un mājlopu produktivitāti. Viens no veidiem kā atrisināt šo problēmu ir biotehnoloģiju pielietošana. Jaunākais biotehnoloģijas sasniegums ir gēnu inženierija. Ar gēnu inženierijas palīdzību ir iespējams izmainīt organisma iedzimtības materiālu, lai radītu jaunas vēlamas īpašības vai lai atbrīvotos no nevēlamām organisma īpašībām. Parasti, organismi pēc ģenētiskās modifikācijas kļūst izturīgāki un produktīvāki. Autors uzskata, ka ir svarīgi runāt par ģenētiski modificētu organismu izmantošanu pārtikā un to ietekmi uz cilvēka veselību, jo tie arvien biežāk ir sastopam veikalu plauktos. Autora zinātniski pētnieciskā darba tēma ir „Ģenētiski modificētu organismu izmantošanu pārtikā, to ietekmi uz cilvēka veselību”. Izvēlēties šo tēmu autoru pamudināja tēmas aktualitāte mūsdienās, un maz pieejamā informācija par šo organismu izmantošanu pārtikā, un to ietekmi uz cilvēkiem.
- Alkohola izplatība jauniešu vidū
- Jauniešu informētība par anoreksiju
- Jauniešu informētība par ģenētiski modificētu organismu izmantošanu pārtikā, to ietekmi uz cilvēka veselību
-
You can quickly add any paper to your favourite. Cool!Jauniešu informētība par anoreksiju
Research Papers for secondary school19
-
Alkohola izplatība jauniešu vidū
Research Papers for secondary school20
-
Gremošanas traucējumu un pašvērtējuma saistība meitenēm jauniešu vecumposmā
Research Papers for secondary school21
-
Alus, tā ražošanas vēsture, lietošana un patēriņš jauniešu vidū
Research Papers for secondary school17
-
Pieaugušo un jauniešu attieksme pret HIV/AIDS inficētajiem
Research Papers for secondary school38