Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
5,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:817355
 
Author:
Evaluation:
Published: 28.02.2008.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 19 units
References: Used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    4
1.  Teorētiskā daļa    5
1.1.  Kafijas vēsture    5
1.2.  Kafijas audzēšana    8
1.3.  Kafijas ķīmiskais sastāvs    10
1.4.  Kafija un veselība    11
1.4.1.  Kofeīna iedarbība uz cilvēka organismu    11
1.5.  Kafijas dzēriena kvalitātes novērtējums    12
1.6.  Kafijas pupiņu apstrāde un galvenās šķirnes    13
1.6.1.  Arabika    14
1.6.2.  Robusta    15
1.7.  Kafijas grauzdēšana    15
1.8.  Kafijas malšana    16
1.8.  Kafijas skābums    17
2.  pH noteikšana kafijai    18
3.  Aptauja    20
3.1.  Aptaujas analīze    21
  Secinājumi    23
  Izmantotā literatūra    24
  Anotācija    26
  Pielikums    27
Extract

rezultātu analīze
Kā noskaidrojām, ja cilvēks vēlas baudīt kvalitatīvu kafiju, tad tā ir jāiegādājas specializētajos kafijas veikalos, nevis tirgū(skat 1.tabulu). Diemžēl tirgū pirktās kafijas pupiņas ir mazliet pārgrauzdētas – pārsniedz labas kafijas pH 5,4. Runājot par tik individuālu izjūtu, kā labas kafijas smarža un pēcgarša, secinājām, ka arī neprofesionāls kafijas degustētājs var atšķirt kvalitatīvu kafiju no ne tik kvalitatīvas kafijas. Tā, piemēram, kafijas, kura tika pagatavota no veikalā pirktajām pupiņām, izplatīja stiprāku aromātu un neatstāja mutē skābu garšu, atšķirībā no tirgū pirktajām kafijas pupiņām.
Svarīgākais faktors, kas nosaka dzēriena skābumu, ir pupiņu pareiza apstrāde, t.i., grauzdēšana, nevis pašu pupiņu augšanas apstākļi, kā arī tas, vai tām ir miza , vai nav (skat1.tabulu). Protams, augšanas apstākļiem arī ir nozīme, kafijas krūmiem patīk augstas un mitras vietas, tāpēc Latvijā kafiju būtu visai sarežģīti audzēt.
Pasaulē pieprasītākās kafijas pupiņas iegūst no Arabica šķirnes kafijas krūmiem, un to, ka tās ražotāju un pircēju vidū pelna ievērību, attaino fakts – Arabica pupiņu kvalitātei tiek pievērsta lielāka uzmanība nekā Robusta pupiņām. Tās netiek pārgrauzdētas, kā dažas Robusta šķirnes pupiņas.
pH kafijai, kura jau ir sagrauzdēta un gatava lietošanai, ir praktiski nemainīgs lielums. Ievilkšanās laiks neietekmē skābuma palielināšanos, vai tā zudumu (skat1.tabulu).
Vēlreiz pārliecinājāmies par to, ka viss, ko saka produkta ražotājs, nav patiesība – nevar pilnīgi iznīcināt kofeīnu produktā, kas satur šo vielu, un tas arī nav vajadzīgs, jo arī stereotips par šīs vielas kaitīgumu, tātad arī dzēriena kaitīgumu nav patiess. Kafija saprātīgās devās ne tikai paātrina vielmaiņu ( tāpēc arī ieteicama cilvēkiem, kuri cīnās ar lieko svaru) un uzlabo darbaspējas, bet arī aizsargā organisma šūnas pret kaitīgo vielu „uzbrukumiem” – kafija ir dabisks antioksidants.
No aptaujas secinājām, ka puse no aptaujātajiem vidusskolēniem kafiju nelieto nevis abstrakto mītu dēļ, bet gan tādēļ, ka viņiem šis dzēriens negaršo. …

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −4,48 €
Work pack Nr. 1159218
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register