Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
0,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:209775
 
Author:
Evaluation:
Published: 25.03.2006.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Ķīmiskā rūpniecība pasaulē ir vislielākā nozare. Zinātniekiem šīs problēmas izpētei jāvelta vismaz 20 gadi, bet bagātie ārzemju skaistumkopšanas industrijas rūpnieki ir spējīgi ietekmēt gan savas valdības, gan Eiropas funkcionārus.
Pateicoties vides aizsardzības pasaules organizāciju, Sieviešu vides tīkla un organizāciju WWF un «Greenpeace» aktivitātēm, šādi pētījumi tika sākti, un 2003. gadā arī mums kļuva pieejama informācija par dažu sadzīves ķīmijā lietoto sastāvdaļu ietekmi uz cilvēka organismu. Tuvāk par šo problēmu stāsta Vides aizsardzības kluba nodaļas «Zaļā brīvība» vadītājs un Pasaules Dabas fonda projektu vadītājs Jānis Brizga.
«Lai pierādītu faktu, ka sadzīvē izmantotās ķīmiskās vielas kaitīgi ietekmē ikvienu dzīvu organismu, Pasaules Dabas fonds 2003. gada nogalē veica eksperimentu. Eiropas Parlamenta deputātiem Briselē piedāvāja brīvprātīgi pieteikties uz asins sastāva izmeklēšanu, lai noteiktu, kādas ķīmiskas vielas tur atrodamas. Tika noteikta 101 bīstamākā sadzīvē sastopamā ķīmiskā viela. Trīspadsmit tika atklātas katram «donoram», bet vidēji asinīs atklāja 41 meklēto vielu. Sacēlās liela ažiotāža, jo ES komisija gatavo jaunu direktīvu, kas nākotnē regulēs izgatavotāju pienākumus visās ražošanas nozarēs, kas saistītas ar ķīmisko un īpaši bioakumulatīvo vielu izmantošanu, kur ietilpst arī kosmētikas, sadzīves un higiēnas preces, bērnu apģērbi un rotaļlietas, celtniecības materiāli, auto detaļas, elektropreces utt.»
Ķīmisko vielu aprite dabā
«Politiskā elite šajā eksperimentā parādīja, kāda ir katra Eiropas pilsoņa organisma piesātinātība ar ķīmiskām vielām, jo, piemēram, katra «donora» asinīs tika atrasta arī viela DDT, ko 50. gados visā pasaulē plaši praktizēja kā iedarbīgu pesticīdu. Efektīvs līdzeklis, kas izrādījās bīstams ne tikai kaitēkļiem vien. Pirmā uz to reaģēja Baltijas jūras dzīvā radība. Zivīm un putniem atklāja traucētu reproduktīvo sistēmu (embriji nespēja attīstīties). Pēc tam ķimikāliju aizliedza, taču, lai arī izņemta no ražošanas, šī viela vēl šodien ir dabas apritē: zivīs, ko lietojam pārtikā, pašu organismos, jo, uzkrājušās taukaudos, šīs vielas sadalās ļoti gausi.
Pesticīdu kaitīgums, protams, nevienu nepārsteidz, bet, kad mazgājamies ar dušas želeju, arī tad cauri ādai uzsūcas ftalāti, ko izmanto kosmētikas ražošanā un kas koncentrētā formā tiek pieskaitīti pat pie bīstamiem atkritumiem. Devas ir niecīgas un nemanāmas. Izlietotais ūdens nekur nepazūd, tas nonāk kanalizācijā, attīrīšanas ietaisēs un jūrā. Ķēde turpinās — savienojumi uzkrājas augos, piemēram, aļģēs, ko savukārt apēd zivis. Mazās kā ēsma kalpo lielajām, bet tās nonāk mūsu galdā. Tā kā bioakumulatīvo vielu sadalīšanās process mērāms vairāku gadu desmitu garumā, uzņemtais daudzums organismos summējas ar esošo.»
Zviedrijas Dabas aizsardzības biedrības publicētajos materiālos var atrast to ķīmisko vielu nosaukumus, par kuru izmantošanas aizliegumu šobrīd notiek diskusijas visā Eiropā. Tie ir ftalāti (bojā aknas, nieres, plaušas, reproduktīvo sistēmu), parabēni (naftas produkts, ir aizdomas, ka izraisa krūts vēzi, alerģiskas reakcijas, traucē seksuālo attīstību), triklosāns (iznīcina vājos, bet neiedarbojas uz izturīgiem mikrobiem) un toluēns (kairina ādu, elpošanas ceļus, var izraisīt aknu, nieru, centrālās nervu sistēmas traucējumus), ko pašlaik vēl direktīvas noteiktā koncentrācijā atļauj lietot plaša patēriņa produktu izgatavošanā, arī kosmētikas un sadzīves preču ražošanā. Kas ir ftalāti?

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −4,98 €
Work pack Nr. 1349516
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register