Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
5,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:964802
 
Author:
Evaluation:
Published: 23.09.2005.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Not used
Extract

“Klīstot pa norām un birztalām,
Vasaras vēsmiņu apdvestām,
Soļus apšalc man meldijas
It kā balsis sen dzirdētas.” /K. Skalbe./
Rudens... laiks, kad dzeltē un sārtojas lapas, laiks, kad visi sāk čalot par dzejoļiem un prozas darbiem, ko skolotāji ir teikuši mācīties, par spīti tam, ka tajā pašā grāmatā ir bijuši divreiz īsāki dzejoļi, bet mums taču ir jāsāk saprast, ka tas ir pagodinājums, ko mēs izrādām dižiem māksliniekiem, kas cieņu guvuši arī mūsu vecāku un pat vecvecāku skatījumā... Rudens ir jaunā un arī savādā sezona, gadalaiks, kad dzimuši daudzi mums iemīļoti rakstnieki, un viens no tiem ir Kārlis Skalbe, kurš piedzima 1879. gada 7. novembrī, vienā no skaistākajām Latvijas vietām – Vecpiebalgā, Incēnos.
Kārļa Skalbes mājas - muzejs “Saulrieti” tika uzceltas Piebalgā, Incēnu kalna virsotnē, netālu no Alauksta ezera, 1926. gadā. Es esmu bijusi tur divas reizes, vienreiz agrā bērnībā kopā ar klasi, otrreiz šoruden, un tas mani vilināja gan ar krāšņo apkārtni, kas rudenī ir ietērpusies īpaši daiļā kleitā, gan ar savu īpatnību – senlatviešu etnogrāfiskajiem elementiem.
Pirmoreiz Skalbes muzejā “Saulrietos” man iepatikās māja un arī vieta, kur Skalbe ir apglabāts kopā ar sievu Lizeti. Atzīšos, ka vēl joprojām atceros, kā mums stāstīja par to, ka šis pāris tika pārapbedīts no Stoholmas, tas mums - vēl maziem palaidniekiem un resgaļiem - lika nedaudz nobīties, jo par pārapbedīšanu vēl daudzi nebija dzirdējuši. Stāstījuma beigās mūsu klases audzinātāja svinīgi nolika ziedus, un tas manī radīja īpašu saviļņojumu.

Kuri gadi K. Skalbes mūžā ir vistraģiskākie? Kāpēc?
Manuprāt, K. Skalbem ir bijis smags liktenis, bet, tomēr, par spīti visām likstām, viņš ir spējis radīt neiedomājami jaukas un interesantas pasakas, un varbūt tieši tās viņam ir palīdzējušas pārciest visas grūtības, jo pats Skalbe ir teicis, ka pasakas un dzeja raksturo viņu pašu.
K. Skalbes bērnība ir bijusi nabadzīga, viņš dzīvoja daudzbērnu ģimenē. K. Skalbe bieži bijis atstāts viens pats savā nodabā, jo bija jau desmitais bērns, tomēr tieši “brīvo soli” uzskata par viņa talanta rašanās iemeslu. …

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register