Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
2,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:489010
 
Evaluation:
Published: 30.01.2006.
Language: Latvian
Level: Elementary school
Literature: 2 units
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
1.  Kartupeļi un tā nozīme    3
1.1.  Tautsaimnieciskā nozīme    3
2.  Kartupeļa botāniskais raksturojums    3
2.1.Ķ  īmiskais sastāvs    4
3.  Kartupeļu audzēšana    5
3.1.  Vieta augu sekā    5
3.2.  Augsnes apstrādāšana    5
3.3.  Mēslošana    5
3.4.  Sēklas sagatavošana    5
4.  Izplatītākās kartupeļu šķirnes    6
4.1.  Agrīno kartupeļu šķirnes    6
4.2.  Vidēji agrīno kartupeļu šķirnes    6
4.3.  Vidēji vēlīno kartupeļu šķirnes    7
4.4.  Vēlīno kartupeļu šķirnes    7
4.5.  Perspektīvās kartupeļu šķirnes    7
5.  Kartupeļu ēdieni    8
5.1.  Kartupeļu salāti    8
5.2.  Kartupeļu biezeņzupa ar tomātiem    8
5.3.  Kartupeļi ar āboliem    8
5.4.  Kartupeļu kotletes    9
5.5.  Kartupeļu un bumbieru pudiņš    9
5.6.  Kartupeļu pankūkas ar žāvētu speķi    9
  Izmantotā literatūra    10
Extract

Kartupeļi ir nakteņu dzimtas lakstaugs; kultūrā viengadīgs, savvaļā daudzgadīgs, veido pazemes bumbuļus. Kartupeļiem dzimtene ir Dienvidamerika, kur kultūrā un savvaļā sastopamas daudzas Solanum ģints sugas. Eiropā kartupeļi parādījās 1565. gadā Spānijā, kur no Dienvidamerikas tos ieveda spāņu kolonizatori. No Spānijas tie izplatījās visās pārējās zemēs. Latvijas teritorijā pirmoreiz ievesti 1673. gadā no Hamburgas. Sākot ar 1850. gadu, kartupeļus audzēja jau lielākās platībās.
1.1. Tautsaimnieciskā nozīme. Kartupeļi ir viena no visvērtīgākajām un visvairāk izplatītajām lauksaimniecības kultūrām. Kartupeļi ir nepieciešami cilvēku uzturā, tāpēc tos sauc par otro maizi. No kartupeļiem var izgatavot vairākus 100 ēdienu. Cilvēku uzturā 100g kartupeļi vidēji dod 70-85 kal. Viena cilvēka uzturam gadā vajadzīgs ap 100-130 kg kartupeļu. Skaitļi liecina, ka kartupeļus mēs apēdam divreiz vairāk nekā maizi. Turklāt pēdējos gados kartupeļu patēriņš pieaug. Tātad līdzās piena produktiem kartupelis lielākajai daļai no mums ir ikdienas ēdienkartes līderis.
Lauksaimniecības dzīvniekiem dod svaigus, sutinātus un skābētus kartupeļus. Svaigus kartupeļus vislabāk izmanto govis un aitas. Slaucamām govīm dod līdz 20-25 kg, grūsnām, cietstāvošam govīm- 8-15, nobarojamām govīm- 30, darba zirgiem- 6, aitām- 1-2 kg diennaktī.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register