-
Kartupeļu ražošana
2011 - 2015 years
Nr. | Chapter | Page. |
Ievads | 3 | |
1. | Nozares raksturojums | 4 |
1.1. | Kartupeļa morfoloģiskās un bioloģiskās īpašības | 4 |
1.2. | Šķirnes | 4 |
1.3. | Sēkla | 5 |
1.4. | Pārstrādes kartupeļi | 6 |
1.5. | Lopbarības kartupeļi | 6 |
1.6. | Cietes kartupeļi | 6 |
1.7. | Alkohola ražošana | 7 |
1.8. | Ģenētiski modificēti kartupeļi | 7 |
1.9. | Augu aizsardzība | 7 |
1.10. | Augsne | 8 |
1.11. | Vagošana | 8 |
1.12. | Mēslošana | 8 |
1.13. | Uzglabāšana | 9 |
1.14. | Ekonomiskie rādītāji | 9 |
2. | Likumu analīze | 12 |
3. | Eiropas Savienības pasākumi lauksaimniecībai un lauku attīstībai | 14 |
3.1. | Lauku attīstība 2014.-2020. gadā | 14 |
3.2. | Eiropas Savienības lauku attīstības programmu sistēma | 14 |
3.3. | Tiešo maksājumu piešķiršanas kārtība lauksaimniekiem | 15 |
Secinājumi | 17 | |
Izmantotie literatūras un informācijas avoti | 18 |
Brīvprātīgu saistīto atbalstu par sertificētas sēklas kartupeļiem var saņemt, ja:
• attiecīgajā platībā ir iestādīti pirmsbāzes, bāzes vai sertificētas kategorijas pirmās paaudzes sēklas kartupeļi;
• tiek izpildītas kartupeļu sēklaudzēšanas prasības saskaņā ar normatīvajiem aktiem par kartupeļu sēklaudzēšanu, tostarp iegūta pirmsbāzes, bāzes vai sertificētas kategorijas sēkla;
• kopējā sēklas kartupeļu aizņemtā viena vai vairāku lauku atbalsttiesīgā platība nav mazāka par vienu hektāru. (Tiešo maksājumu piešķiršanas..., 2015)
SECINĀJUMI
1. Latvijā kartupeļus galvenokārt pārstrādā cietē un čipsos, ar ko nodarbojas divi galvenie uzņēmumi – SIA ‘’Aloja Starkelsen’’, kas ražo bioloģisko cieti un A/S ‘’Latfood’’, kas ražo čipsus;
2. Ģenētiski modificētiem kartupeļiem tuvākajos gados Latvijā nav nākotnes, jo galvenais cietes pārstrādātājs Latvijā, ražojot bioloģisko cieti, nedrīkst pielietot ĢMO cietes ražošanas procesos;
3. Kopumā kartupeļu stādījumu kopplatība samazinās, taču ražība no kartupeļu laukiem ir paaugstinājusies, neietekmējot kopējo iegūto kartupeļu kvantitāti;
4. Kartupeļu ražošana ir sarežģīts un dārgs process, ir jāievēro vairākas formalitātes - katru gadu jāpārbauda sēkla, jāmeklē kartupeļa realizācijas tirgi;
5. Ražošana mēdz būt neizdevīga gadījumos, kad kartupeļu plantācijās ir konstatēta kāda slimība, kuras rezultātā saimnieciskā darbība tiek apstādināta;
6. Eiropas Savienības mērķis ir veicināt lauku attīstību, risinot ekonomiskās problēmas, kas saistītas ar reģionu iznīkšanu, tādēļ tiek sniegti dažādi finansējumi, lai arī lauku reģionos attīstītos lauksaimniecība un tiktu nodrošinātas darbavietas, sekmējot lauku teritoriju apdzīvotību.
…
Darbā ir apskatīts: 1. Nozares raksturojums 2. Saistošo normatīvo aktu analīze 3. Eiropas Savienības pasākumu atbalsts lauksaimniecībai un lauku attīstībai
- Kartupeļu audzēšanas ekonomika
- Kartupeļu ražošana
- Latvijas lauksaimniecības produkcijas ražošana un ar to saistītās problēmas
-
You can quickly add any paper to your favourite. Cool!Latvijas lauksaimniecības produkcijas ražošana un ar to saistītās problēmas
Research Papers for university29
-
Kartupeļu audzēšanas ekonomika
Research Papers for university21
-
Kartupeļu audzēšana
Research Papers for university14
-
Kartupeļu ražošanas ekonomika
Research Papers for university18
-
Kartupeļu cietes ražošana un realizācija Latvijā
Research Papers for university5