Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
4,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:400179
 
Evaluation:
Published: 14.11.2007.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 18 units
References: Used
Extract

1 Ievads
Ķīnu es izvēlējos, jo tieši šī valsts visvairāk atšķiras no lielākās daļas pasaules valstu, tajā skaitā no Latvijas. Manuprāt, Ķīna ir pasakaina zeme, tai ir apbrīnojama daba, izkoptas senas tradīcijas un interesanta vēsture.
Ķīna ir viena no senākajām pasaules valstīm. No daudzām citām senajām civilizācijām palikušas tikai atsevišķas materiālās kultūras liecības, bet pašas tautas - tās radītājas - vai nu aizgājušas nebūtībā vai iejukušas atnācēju masā.
Līdz šim vienīgais, ko es par Ķīnu zināju ir tas, ka šai noslēpumainajai valstij pieder pieci lieli atklājumi: papīrs, grāmatu iespiešana, kompass, šaujampulveris un zīds un, to, ka par vispāratzītām vērtībām pasaulē tiek uzskatīti senās Ķīnas zinātnieku sasniegumi matemātikā un medicīnā, astronomijā un filozofijā.

2 Ķīnu raksturojošie elementi
Ķīna, otra lielākā tauta pasaulē, aizņem 9 596 960 km² platību. Tā atrodas Austrumāzijā, Klusā okeāna piekrastē. (Ķīnas Republika; 1994)
Ķīnas kopējais iedzīvotāju apjoms sasniedz apmēram ceturtdaļu no visas cilvēces. Mūsdienu Ķīna lepojas ar plašu minoritāšu spektru, ir identificētas 55 dažādas minoritāšu grupas, kurās ietilpst mandžūru, mongoļu, uiguru, tibetiešu, majo, ji, gerbao un džuanu tautas. Termins „ķīnieši” aptver visas šīs tautas un galvenokārt apzīmē piederību pie kultūras. (Ķīnas Republika; 1994)
Ķīna ir gandrīz tikpat sena kultūras zeme kā Indija vai Mezopotāmija, kur radusies viena no vissenākajām civilizācijām pasaulē. Ķīnieši ir viena no retajām pasaules tautām, kuras dzīve un kultūra rit tajā pašā teritorijā, kur tā sākusies. (LIIS; b.g.)
2.1 Valoda
Mūsdienu ķīnieši ir to cilvēku tiešie pēcteči, kuri dzīvoja šajā zemē vismaz pirms pusmiljona gadiem un radīja savu valsti 21.gadsimtā pirms mūsu ēras.
Ķīniešu valoda ir dzimtā valoda lielākajam skaitam cilvēku. Par spīti tam, ka daudzveidīgie dialekti, kuru pārstāvji pat savstarpēji nevar saprasties, tomēr tiek nešķirojot apzīmēti ar vārdu „ķīniešu valoda”, ķīniešu tautu tiešām apvieno kopīga nacionālā valoda. Kontinentā šo valodu dēvē par putunhua. Dažas no galvenajām iezīmēm ķīniešu valodu saimes valodās vai dialektos ir vienzilbīgums un vienkārša fonoloģiska sistēma, skaņu lietojums dažādu nozīmju izteikšanai un sintakse, kas atkarīga no vārdu kārtības. (Ķīnas Republika; 1994)
Rakstu valoda – Ķīnas daudzo un dažādo dialektu galvenais vienojošais spēks ir kopīgā rakstības sistēma. ķīniešu rakstu valoda, kas saista Ķīnas dažādās valodas un dialektus, ir unikāla, būdama vienīgā lielākā modernā rakstības sistēma, kas izmanto tūkstošiem ideogrāfiski fonētisku simbolu, nevis fonētisku alfabētu vai zilbju komplektu ar desmitiem simbolu. (LIIS; b.g.)

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register