Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
0,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:858000
 
Evaluation:
Published: 16.05.2005.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 4 units
References: Not used
Extract

Tā kā tēlniecību Senajā Grieķijā uzskatīja nevis par mākslu, bet gan amata prasmi, jo tai esot vajadzīga roku veiklība un zināšanas, nevis dievu radīta iedvesma, tad tēlnieki netika ierindoti sabiedrības aristokrātiskajā slānī, bet gan piepulcināti tam slānim, kurš ar roku darbu pelnīja sev iztiku. Neraugoties uz to, tēlniecības darbi bija ļoti nozīmīgi un nepieciešami.
Sākotnējā periodā skulpturālajiem veidojumiem bija visciešākā saikne ar reliģiju, jo to uzdevums bija iemiesot dievu tēlus, tādējādi nodrošinot viņu klātbūtni, izteikt pašas nozīmīgākās cilvēku reliģiozās jūtas.
Interese par cilvēku, kā par mākslas objektu radās vēlāk. No sākuma cilvēki tika attēloti sastingušās pozās, kurās tā laiku tēlnieki vēlējās ielikt antīkās pasaules priekšstatus par varonīgo, skaisto un patriotisko, neraugoties uz to, ka sejas izteiksme palikusi bez emocionālo iezīmju atspulga, bet laika gaitā figūras kļuva brīvākas, atraisītākas, to panāca, pārnesot skulpturālā tēla svaru uz vienas kājas un nedaudz ieliecot ķermeni, ļaujot tam atbalstīties pret kādu vai blakusesoša koka stumbru. Tika zaudēta simetrija, bet iegūts dzīvīgums, grācija un dinamika. To var just visos klasiskā laikmeta izcilo mākslinieku darbos neatkarīgi no tā, vai attēloti olimpisko spēļu uzvarētāji vai dievi, tātad grieķu tēlnieki savos darbos centās akcentēt fiziskā un garīgā skaistuma harmoniju. …

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register