Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
2,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:174290
 
Author:
Evaluation:
Published: 20.03.2006.
Language: Latvian
Level: Elementary school
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Pasaules okeāns

Lielāko daļu Zemes virsmas klāj Pasaules okeāns ar jūrām, kas kopumā sastāda aptuveni 71 %, tas ir 361,1 milj. km2. Pasaules okeāns veido nepārtrauktu ūdens apvalku, kas ietver kontinentus un salas. To iedala Klusajā, Atlantijas, Indijas un Ziemeļu Ledus okeānā. Pasaules okeāna vidējais dziļums ir 3795 m. Viena piektā daļa okeāna un jūru platību aizņem kontinentālā zemūdens nomala ( šelfs, kontinentālā nogāze un piekāje ).
Kontinentālā šelfa zonā uzkrājas jūras nogulas, tā platība var sasniegt līdz pat vairākiem simtiem km. Šelfa dibens ir samērā līdzens, tam nav raksturīgi krasi pacēlumi.
Kontinenta nogāze ir raksturīgi terases veida jūras dibena pazeminājumi, šauras zemūdens ielejas ar lieliem nogāžu slīpumiem. Tā ir kontrastiem pilna un samērā sarežģīta – lieli paaugstinājumi mainās ar sadalošajām zemūdens ielejām. Kontinenta nogāzēs ir sastopami atsevišķi kanjoni, kuru dziļums var sasniegt līdz 1200 m. Nogāzi veido bijušie jūras krasta veidojumi.
Kontinenta piekāje ir zemūdens nomalas apakšējā daļa. Slīps, līdzeni viļņots akumulatīvs līdzenums. Šajā vietā saskaras okeāniskās kontinentālās litosfēras josla.
Vairāk kā puse okeāna sastāda okeāna dziļgultne. Pārējo daļu – vidusokeāna pacēlumi un grēdas ( relatīvais augstums 2000 – 3000 m ).
Vidusokeāna pacēlumi ir dziļgultnes izstiepti paaugstinājumi, līdzīgi zemūdens grēdām, ar mazāk posmotu reljefu , kas aizņem mazāku platību.
Grēdu virsotnes paceļas virs jūras līmeņa kā salu virknes vai izolētas salas. Izplatīti 3000 – 4000 m dziļi, līdzeni, okeānu apvidi, bet pārejas zonā pie kontinentiem un salām, rifa tipa dziļlūzumos - arī dziļvagas vairāk par 6000 m dziļumā. Ūdens sāļums rodas no Zemes garozas sāļiem. Pasaules okeāna vidējais ūdens sāļums ir 35‰.

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −1,48 €
Work pack Nr. 1193515
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register