Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
3,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:130339
 
Evaluation:
Published: 20.07.2006.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 11 units
References: Not used
Extract

Krēta tiek uzskatīta par pašu pamatu, uz kura veidojusies visnotaļ iespaidīgā seno grieķu kultūra, kas, savukārt, ir aizmetnis visai mūsdienu kultūrai – tātad – visas Eiropas attīstības sākums, tomēr ir pirmatnējāka par jau itin civilizēto grieķu un vēlāk arī romiešu atstāto.
Interese par Krētas kultūru man radusies nesen, agrāk lielākā aizraušanās bija senā Ēģipte un viss, kas saistīts ar tās vēsturi, kultūru un, galvenokārt, mākslu. Šobrīd Krētas mākslā saskatu ļoti daudz līdzību ar senās Ēģiptes mākslas darbiem, zināms, ka Krētas māksla ietekmējusi seno ēģiptiešu mākslu, sevišķi Amarnas periodā, kā arī droši vien ēģiptiešu darbus, visdrīzāk, skatījuši labākie krētiešu mākslinieki un tikuši tik ļoti ietekmēti, ka sākuši to atdarināt, protams, piemērojot gūtos iespaidus savai gaumei un attēlojamajam, kas bijis atkarīgs no vietējiem reliģiskajiem uzskatiem. Piemēram, kādā ēģiptiešu freskā redzami trauki ar krētiešu vai mikēniešu vērsi kā rotājumu (8. att.). Tam pamatojums būtu tirdzniecības sakari starp šīm divām valstīm. Šī savstarpējā līdzība droši vien arī izraisījusi pastiprinātu interesi par krētiešu kultūru.
Krētiešiem, manuprāt, bijis ļoti sakārtots uzskats par pasauli, reliģija, savādāk tas arī nebūtu tik viegli aizņemams un pārņemams citiem, kur atkal jāmin tie paši senie grieķi, no kuriem (gan ļoti ilgi un grūti) veidojusies turpmākā Eiropas kultūra. Kā zināms, Amerikas un Austrālijas iedzīvotāju senči arī nākuši no Eiropas... Arī pārējai pasaulei tiek uzspiesta „civilizācija”, respektīvi, mūsu, eiropiešu un amerikāņu, uzskati, tradīcijas, kuru aizsākumi meklējami Krētā.
Savā darbā domāju vairāk saistīt savus spriedumus, kas veidojušies izmantojot vizuālo materiālu (galvenokārt fresku reprodukcijas un vāžu gleznojumus ) un informāciju par pilīm, par krētiešu kultūru ar to saistību ar reliģiskajiem uzskatiem, iespējamām ietekmēm no un uz citām kultūrām (jau minētie ēģiptieši un grieķi, kā arī, protams, mikēnieši, iespējams, arī kādi citi), par dzīvesveidu utt. Krētiešiem bija sava rakstība (lineārais raksts A), tomēr tā vēl arvien nav atšifrēta, tādēļ vēloties pēc iespējas mazāk izmantot mūsdienās tapušus materiālus, atliek krētiešu radītie mākslas darbi. Mans mērķis nav izvirzīt kādas jaunas teorijas vai mēģināt apgāzt iepriekšējās. …

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register