Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
  • Komercsabiedrības resursu plānošanas sistēmas ieviešanas rezultāti un novērtējums

     

    Research Papers34 Business

5,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:557192
 
Evaluation:
Published: 05.01.2009.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 22 units
References: Used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    3
Līdzšinējā pieredze pārmaiņu vadībā, ieviešot SAP    5
1.1  Uzņēmumu resursu plānošanas sistēmas    5
  Lēmuma pieņemšana par labu SAP ieviešanai    7
  SAP ieviešanas ieguvumi un izmaksas    10
  Problēmas un sarežģījumi SAP ieviešanā    13
Pārmaiņu vadība, SAP kontekstā    18
2.1  Kāpēc pārmaiņu procesi cieš neveiksmes    19
2.2  MOC metodoloģija ieviešot SAP R/3    21
2.3  Darbinieku emocijas pārmaiņu procesos    24
Metodoloģija    28
3.1  Pārmaiņu vadīšanas novērtēšana: DICE modelis    28
3.2  Ekonomiskās efektivitātes novērtēšana    33
3.3  SAP ieviešanas mērķi un uzdevumi    36
  Secinājumi un priekšlikumi    38
  Literatūra un izmantotie avoti    39
Extract

Ievads
Jebkura uzņēmuma interesēs ir panākt izdevumu samazināšanu un resursu un procesu optimizāciju. Mūsdienu moderno tehnoloģiju laikmetā bieži šāda pasākuma pamatā ir kāds informācijas tehnoloģiju produkts vai pakalpojums – sistēma, programma, projekts. Arvien vairāk uzņēmumu vēlas ne tikai procesu optimizāciju, bet arī iespēju iegūt pilnu kontroli pār uzņēmuma procesiem. Tā rezultātā daudzi uzņēmumi izvēlas ieviest ERP – uzņēmumu resursu plānošanas – sistēmas, kas ļauj integrēt visus uzņēmuma procesus, esošās sistēmas un rutīnas vienotā sistēmā. Šobrīd un pēdējo piecu gadu laikā absolūts līderis, ieņemot 18% tirgus 2003.gadā un 22% - 2004.gadā , pasaules ERP sistēmu tirgū ir uzņēmums SAP ar savu tāda paša nosaukuma „SAP” ERP sistēmu. SAP sistēma ir populāra ne tikai pasaulē, bet kļūst ar vien populārāka arī Latvijā, piemēram, Latvijā SAP sistēma ir ieviesta tādos uzņēmumos, kā Latvijas Dzelzceļš, Finanšu ministrija, Rīgas Siltums, Valts Kase, Ventspils Nafta .
Jāatzīst, ka SAP ir ne tikai ERP sistēma, kas ļauj pilnībā integrēt jebkurus procesus jebkurā uzņēmumā, bet, ņemot vērā milzīgo iespēju klāstu, ko piedāvā SAP, tā ir pietiekami sarežģīta gan no ieviešanas, gan arī no lietošanas viedokļa, kā arī dārga. Ikvienam uzņēmumam, kas vēlas ieviest SAP, sistēmas ieviešanas sarežģītība un izmaksas ir jāizvērtē attiecībā pret ieguvumiem no procesu optimizācijas un izmaksu samazināšanas, ko sniedz jaunā sistēma. Viena no SAP galvenajām iezīmēm ir, ka sistēma ir izveidota balstoties uz labāko praksi jebkurā saimnieciskajā darbībā, līdz ar to SAP piedāvā jau standartizētus procesus, taču tos ne vienmēr var pilnība pielāgot uzņēmuma procesiem. Tā rezultātā tieši uzņēmumam ir jāveic savu procesu analīze un pārveide, lai tos veiksmīgi integrētu SAP risinājumā. Tāpēc jebkurš SAP ieviešanas process ir vairāk nekā vienkārši IT projekts, bet gan tieši pārmaiņu vadīšanas projekts .
Gan SAP ieviesēju uzņēmumu, gan SAP lietotāju uzņēmumu pieredze liecina, ka ne visas SAP sistēmas ieviešas ir veiksmīgas, daudzos gadījumos projekti pārsniedz kā budžetu tā arī laiku, kas uzņēmumam nozīmē neparedzētas papildu izmaksas, samazinātu konkurētspēju, un no tā izrietošās sekas. Ne jau vienmēr neveiksmīgas ieviešanas iemesls ir nepietiekama plānošana uzsākot projektu vai arī nepietiekami dziļa procesu izpēte, kā rezultātā projekta gaitā var atklāties, ka biznesa procesi ir daudz komplicētāki nekā tas likās uzsākot projektu. Bieži sarežģītas vai pat neveiksmīgas SAP ieviešanas iemesls var būt nepietiekama pārmaiņu vadība un nepietiekama tās nozīmes apzināšanās no uzņēmuma vadības puses. SAP ieviešana jebkurā uzņēmumā nozīmē nopietnas pārmaiņas, jo sistēmas ieviešanas rezultātā var tikt nopietni izmainīti uzņēmuma procesi un rutīnas, kas atbilstoši SAP uzbūvei un loģikai kļūst integrēti un uz procesu orientēti . Ja darbinieki līdz šim bija pieraduši strādāt „izolēti” ar uz funkcijām orientētiem procesiem, tad saņemot pirmo ziņu, ka drīz būs jāmaina darba rutīnas un, ka „lietas” turpmāk tiks darītas savādāk, cilvēki kļūst aizdomīgi un negribīgi attiecībā pret pārmaiņām. Darbiniekiem visgrūtāk ir izprast šo pāreju no „uz funkcijām orientētiem procesiem” uz „integrētām un uz procesu orientētām rutīnām” . Tāpēc uzņēmuma vadībai ir milzīga loma šādos projektos, informējot un izskaidrojot darbiniekiem kāpēc tiek veiktas šīs pārmaiņas, kādi no tā ir ieguvumi gan uzņēmumam, gan darbiniekiem, kāda būs katra darbinieka loma un kā katrs tiks ietekmēts. Pat pie vismazākajām pārmaiņām uzņēmumā darbiniekiem var rasties bailes par savu ‘likteni’ uzņēmumā un neizpratne par notiekošo, tāpēc pie tik lielām pārmaiņām kā SAP ieviešana, īpaši lielas uzmanības pievēršana pārmaiņu vadībai ir absolūti nepieciešama.
Darbā veikta pasaules uzņēmumu, kas ir ieviesuši SAP sistēmu, pieredzes analīze, lai konstatētu, kāpēc uzņēmumi ievieš SAP sistēmu un kādi ir ieguvumi no sistēmas ieviešanas.

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −7,48 €
Work pack Nr. 1132432
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register