-
Konservanti
Nr. | Chapter | Page. |
Pārtikas piedevas | 2 | |
Konservanti | 4 | |
Iedarbība uz mikroorganismiem | 4 | |
Konservantu iedarbības spektrs | 5 | |
Izturības veidošanās pret konservantiem | 6 | |
Konservantu maisījumu lietošana | 6 | |
Pārtikas produkta ietekme uz konservanta darbību | 7 | |
Vides pH | 7 | |
Ūdens aktivitāte (aw) | 7 | |
Konservanta sadalījums starp produkta tauku un ūdens fāzēm | 8 | |
Oksidēšanās-reducēšanās potenciāls un skābekļa parciālais spiediens | 8 | |
Pārtikas produkta sastāvdaļas | 8 | |
Konservantu novērtēšanas un izvēles kritēriji | 9 | |
Vispārīgi konservantu vērtēšanas kritēriji | 9 | |
Konservantu izvēle | 10 | |
Biežāk lietotie konservanti | 10 | |
Sorbīnskābe un tās sāļi – sorbāti (E200, E202, E203) | 10 | |
Benzoskābe un tās sāļi – benzoāti (E210 – E213) | 11 | |
Parahidroksibenzoāti (E214 – E219) | 12 | |
Sēra dioksīds un sulfīti (E220 – E224, E226 – E228) | 12 | |
Nitrāti (E251, E252) un nitrīti (E249, E250) | 13 | |
Nitrāti | 14 | |
Nitrīti | 14 | |
Organiskās skābes un to sāļi (E260 – E263, E270, E284, E330 u.c.) | 15 | |
Propionskābe un tās sāļi propionāti | 15 | |
Fosfāti (E339 – E341) | 16 | |
Biokonservanti – antibiotikas un ferments lizocīms | 16 | |
Nizīns (E234) | 16 | |
Natamicīns (E235) | 17 | |
Lizocīms (E1105) | 17 | |
Izmantotā literatūra | 18 |
Katrai pārtikas piedevai ir piešķirts trīs vai četru ciparu skaitlis, burts „E” (tulkojumā no angļu valodas nozīmē „ēdams” – „edible”) un funkcionālā klase. Dažiem „E” burtiem blakus cipariem var atrast mazos burtus „a”, kas norāda uz pārtikas piedevas sīkāku iedalījumu. Piemēram: Krāsviela E 160 (a) – beta karotīns:
KRĀSVIELA – Šis ir pārtikas piedevas grupas nosaukums
E 160 – Šis ir pārtikas piedevas starptautiskais numurs
a (II) – Šis ir pārtikas piedevas iedalījums apakšgrupā
KRĀSVIELA BETA – KAROTĪNS – Šis ir pārtikas piedevas nosaukums
Pārtikas produktus varētu ražot bez pārtikas piedevām, taču, atsakoties no pārtikas piedevu izmantošanas:
1. samazinātos izvēles iespējas iegādāties produktus ar zemu kaloriju
daudzumu;
2. samazinātos piedāvāto pārtikas produktu klāsts;
3. iegādāto pārtikas produktu lietošanas laiks būtu ļoti īss un daudzus
iecienītus produktus būtu jāizlieto uzreiz pēc to iegādāšanās;
4. būtu jāatsakās no saldējuma;
5. pārtikas produktu cenas būtu salīdzinoši augstākas.
Pārtikas piedevas nevar vērtēt tikai pozitīvi vai negatīvi. Pastāv zināma riska iespējas, tomēr, salīdzinot ar pārtikas produktu lietošanas priekšrocībās, uzskatāmas par salīdzinoši nelielām. …
Pārtikas piedevas ir vielas, kuras nepatērē kā atsevišķus pārtikas produktus un nelieto kā tipiskas uztura sastāvdaļas. Pārtikas piedevas pievieno pārtikas produktam ar nolūku ietekmēt tā īpašības. Tās var uzlabot pārtikas produkta krāsu, konsistenci, garšu un novērst pārtikas produkta bojāšanos.
- Konservanti
- Konservanti pārtikas produktos
-
Pārtikas piedevas un to ietekme uz cilvēka veselību
Research Papers31 Cooking, Food Processing, Anatomy, Medicine and Hygiene
-
You can quickly add any paper to your favourite. Cool!Konservanti pārtikas produktos
Research Papers for secondary school11
-
Pārtikas piedevas un to ietekme uz cilvēka veselību
Research Papers for secondary school31
-
E - vielu klasifikācija, to lietošana uzturā
Research Papers for secondary school24
-
Emulgatori un pārtikas produktu kvalitāte
Research Papers for secondary school24
-
Pārtikas piedevas
Research Papers for secondary school11
Evaluated!