Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ

Great deal: today with a discount!

Regular price:
5,99
You save:
0,78 (13%)
Discounted price*:
5,21
Purchase
Add to Wish List
ID number:915381
Author:
Evaluation:
Published: 25.02.2007.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 18 units
References: Used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    3
1.  Pārtikas piedevas    4
2.  Pārtikas piedeva “E”viela    5
2.1.  Kā atpazīt „E” vielas pārtikas produktu marķējumā    6
3.  Pārtikas piedevu klasifikācija    6
3.1.  Krāsvielas    7
3.2.  Antioksidanti    8
3.3.  Saldinātāji    8
3.4.  Krāsvielas    9
4.  Kaitīgās pārtikas piedevas augļos un dārzeņos    10
5.  Pārtikas piedevu lietošana uzturā    12
5.1.  Pārtikas piedevu lietošana bērnu uzturā    12
5.1.1.  Pārtikas piedevas, kas var radīt veselības problēmas bērniem    12
6.  Alerģijas, ko izraisa pārtikas piedevas    14
7.  Diagnoze un ārstēšana    14
8.  Faktori, kas ietekmē mūsu lēmumu iegādājoties pārtikas produktus    15
9.  Pārtikas produktos sastopamās pārtikas piedevas    17
10.  Anketēšanas kopsavilkums    21
  Secinājumi    22
  Anotācija [LV]    23
  Anotācija [ENG]    24
  Izmantotās literatūras saraksts    25
Extract

Pēdējos gados sabiedrības uzmanība tiek maksimāli koncentrēta uz veselīgu, sabalansētu un pareizu uzturu. Veselīgs ēdiens nav trekns, tas satur daudz šķiedrvielu un vitamīnu. Bet pastāv kaitīgas pārtikas piedevas, pesticīdi un citas indīgas vielas, kas pasaulē tiek stingri reglamentētas. Tās pārtikā var nonākt no vides vai pārstrādes rezultātā.
Ideālā pasaulē mēs viegli varētu nopirkt svaigus, dabiskus un veselīgus pārtikas produktus. Bet modernajā pasaulē ir grūti izvairīties no apstrādātas pārtikas.
Pārtikas piedevas ir ļāvušas izveidot plašu pārtikas preču klāstu.
Pārtikas piedeva ir viela, kuru neatkarīgi no tās uzturvērtības parasti nelieto uzturā atsevišķi kā pārtiku vai kā raksturīgu uztura sastāvdaļu. To apzināti pievieno pārtikai apstrādes, pārstrādes, ražošanas, iesaiņošanas, uzglabāšanas un transportēšanas procesā un tad minētā viela vai tās blakusprodukti kļūst par pārtikas produktu sastāvdaļu.
Pārtikas piedevas lieto patērētāja interesēs un lietošanas iemesli ir šādi:
pārtikas uzturvērtības saglabāšana; pārtikas uzturvērtības samazināšana ir attaisnojama tikai tad, ja šī pārtika nesastāda normālas diētas ievērojamu daļu vai pārtika tiek ražota patērētāju grupām arī pašām diētiskām prasībām;
patērētāju grupu arī īpašām diētiskām prasībām nodrošināšana ar pārtiku;
pārtikas kvalitātes un stabilitātes saglabāšana vai pārtikas organoleptisko īpašību uzlabošana ar noteikumu, ka netiek izmainīts pārtikas saturs un īpašības tādā veidā, ka tiek maldināts patērētājs;
pārtikas ražošanas, apstrādes, sagatavošanas, iesaiņošanas, transportēšanas un uzglabāšanas palīglīdzekļu nodrošināšana, ja piedevu neizmanto, lai slēptu bojātu izejmateriālu vai nevēlamu (piemēram, antihigiēnisku) darba paņēmienu izmantošanu jebkurā minētajā procesā.
Darba mērķis: Pārtikas piedevu (krāsvielu, konservantu, antioksidantu un saldinātāju) apzināšana un to kaitīgās ietekmes atspoguļošana.
Darba uzdevumi:
1.Izveidot apkopojumus par biežāk lietotajām pārtikas piedevām.
2.Iepazīties ar konkrētos pārtikas produktos esošām piedevām.
3.Aptauja par pārtikas piedevu lietošanu.
4.Bukleta izveide.














1.Pārtikas piedevas

Ideālā pasaulē mēs katru dienu ēstu svaigus, dabiskus un veselīgus produktus, bet realitāte ir citādāka. Ja par tavu ikdienu vēl nav kļuvušas ātri pagatavojamās zupas un biezputras, tad ledusskapī noteikti atradīsi vismaz dažus produktus, kuru derīguma termiņš tev ļautu uz veikalu neiet vismaz gadu.
Pārtikas tehnoloģijas ir attīstījušās, tāpēc tās ne tikai papildina veikalā atrodamo produktu skaitu, bet arī sniedz tev lielākas izvēles iespējas. Šobrīd veikalā plauktos atrodams gan bālgans, gan kliedzoši rozā jogurts, kalorijām bagāta un liesa majonēze, vienkārši cepums un cepums ar banānu garšu. Katram no tiem ir sava īpaša garša, krāsa un burta E un skaitļu kombinācija.
Ar burtu E produkta marķējumā apzīmē pārtikas piedevu, kas tulkojumā no angļu vārda “edible” nozīmē “ēdams”. Pārtikas piedevas ir vielas, kuras nepatērē kā atsevišķus pārtikas produktus un nelieto kā tipiskas uztura sastāvdaļas. Tās pārtikas produktiem pievieno tehnoloģiskos nolūkos, lai ietekmētu produkta īpašības – krāsu, konsistenci, garšu – vai novērstu pārtikas produkta bojāšanos. [8]…

Author's comment
Load more similar papers

Send to email

Your name:

Enter an email address where the link will be sent:

Hi!
{Your name} suggests you to check out this Atlants.lv paper on „Pārtikas piedevas un to ietekme uz cilvēka veselību”.

Link to paper:
https://eng.atlants.lv/w/915381

Send

Email has been sent

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook
Twitter

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register