Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
1,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:815359
 
Author:
Evaluation:
Published: 28.02.2006.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 3 units
References: Not used
Extract

Norēķinu karšu darbības pamataspekti.
Norēķinu kartes vēsturiski ir veidojušās kā līdzeklis veikto darījumu fiksēšanai mazumtirdzniecības un pakalpojumu sniegšanas uzņēmumu tīklā (1;3;5). Attīstoties norēķinu organizēšanas tehnoloģijai, norēķinu kartes iegūst arvien ciešāku saistību ar komercbanku piedāvātajiem pakalpojumiem. Bankas skata norēķinu kartes kā instrumentu savu klientu deponēto līdzekļu aprites organizēšanai, nodrošinot t.s. bezskaidras naudas norēķinus, kā arī kā līdzekli atsevišķu papildu pakalpojumu nodrošināšanā (patēriņa kredīts, apdrošināšana utt.). Lai atklātu norēķinu karšu darbības mehānismu, ir nepieciešams aplūkot to veidojošos elementu un šo elementu savstarpējo saistību.
Mūsdienās vienkāršākās starptautisko un vietējo norēķinu karšu norēķinu shēmas veido trīs pamatelementi: kartes lietotājs, kartes apkalpotājs/tirgotājs un norēķinu karšu organizācija.
Kartes lietotājs ir konkrēta fiziska persona, kura no kartes izdevēja ir saņēmusi lietojumā norēķinu karti un kura ir pilnvarota šo karti lietot. Pastāv gan arī t.s. korporatīvās kartes, par kuru lietošanu izdevējs slēdz līgumu ar juridisku personu, taču arī šajā gadījumā katras izsniegtās kartes lietotājs ir konkrēta fiziska persona- uzņēmuma pilnvarots pārstāvis. Kartes lietotājam izdevējorganizācijā tiek atvērts kartes konts vai arī tiek izmantots jau iepriekš esošs norēķinu konts, un šajā kontā pieejamie līdzekļi (iepriekš avansēti līdzekļi un/vai atvērta kredītlīnija) kalpo ar kartes izmantošanu nodibināto saistību segšanai.

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register