Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
0,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:497039
 
Evaluation:
Published: 02.05.2007.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 7 units
References: Used
Extract

Pirmais pasaules karš, arī pazīstams kā Lielais Karš, Nāciju karš un Karš, kas beigs visus karus, bija pasaules konflikts, kas ilga no 1914. līdz 1919. gadam, taču cīņas notika līdz 1918. gadam. Karš notika starp Sabiedrotajiem, kurus vada Antante, vienā pusē un Vācijas bloku, kuru vada Trejsavienība, otrā. Neviens cits iepriekšējais konflikts nebija mobilizējis tik daudz karavīru, vai ir saturējis tik daudz cīņu uz karalauka.

Eiropas lielvalstu diplomātija Pirmā pasaules kara priekšvakarā bija cieši saistīta ar līdzsvara politiku. Ilgu laiku par Eiropas varenāko lielvaru tika uzskatīta Francija, tāpēc pārējās lielvaras “līdzsvaroja” Franciju. Napoleona laikmetā šis “līdzsvars” Francijai sastāvēja no Austrijas, Lielbritānijas, Prusijas un Krievijas. Pēc Napoleona sakāves Eiropas lielvaras mēģināja nodrošināt Eiropas stabilitāti, izveidojot kontinentālo drošības sistēmu – Svēto Aliansi, kuras pamats bija savstarpēja konservatīvo vērtību apzināšanās. Šo kārtību 1815. gadā Vīnē bija radījis Miternihs. Bet šī savienība sabruka pēc lielvaru – šīs sistēmas garantu - atklātās savstarpējās sadursmes Krimas, Austrijas – Prusijas un Francijas – Prusijas karu laikā.
Vīnes sistēmas sagrāve bija cieši saistīta ar izcilā valstsvīra, Vācijas kanclera Otto fon Bismarka darbību, kurš, izmantojot Prusijas lielo pārspēku, 1871. gadā apvieno Vāciju, par ko 18. janvārī tiek pasludināts Versaļas pilī. Francijas – Prusijas kara rezultātā Francija zaudēja Elzasu un Lotringas trešo daļu, kas vēlāk kļūs par iemeslu Francijai iesaistīties Pirmajā pasaules karā.
Eiropā izveidojās jauns spēka centrs – Vācijas impērija. Tajā pašā laikā izraisījās škelšanos starp Ausroungāriju un Krieviju: dualistiskās impērijas centrs pārvietojās no Vīnes uz Budapeštu, un Austroungārija sāk izplatīties Balkānos, slāvu teritorijās. Krievija un Austroungārija dala Balkānus, grūstošās Osmaņu impērijas mantojumu. …

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register