Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
3,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:577276
 
Author:
Evaluation:
Published: 20.04.2006.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 9 units
References: Used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
1.  IEVADS    2
2.  KULTŪRAS JĒDZIENS, TĀ SOCIOLOĢISKAIS RAKSTUROJUMS    3
3.  KULTŪRAS FORMAS    8
4.  NOBEIGUMS    12
5.  IZMANTOTĀ LITERATŪRA    13
Extract

Šo referātu uzsākot, es gribētu vispirms noskaidrot pašu socioloģijas jēdzienu, un tikai tad skatīties pēc tiem elementiem, kas veido sabiedrības atspulgu.
Literatūrā ir sastopami vairāki socioloģijas jēdzieni. Tā tiek definēta gan kā «sabiedriska zinātne, kas atrodas dialogā ar sabiedrību. Socioloģijas veidolu nosaka sabiedrība, kuras daļa tā ir, taču notiek arī pretēji: socioloģijas atziņas par sabiedrību iedarbojas uz pašu sabiedrību.» 1, gan, ka socioloģija ir spogulis, kurā sabiedrība var redzēt pati sevi.»2. Socioloģija tiecas noskaidrot kāpēc cilvēki tā uzvedas, kādēļ viņi veido grupas, dodas karā, pakļaujas kaut kam, precas, balso vēlēšanās u.t.t., viss, kas notiek ar cilvēkiem, kad viņi savā starpā mijiedarbojas. Socioloģiju visbiežāk definē «par socilolģiskās domāšanas pamatu uzlūkojot atziņu, ka sociālās parādības ir izskaidrojamas ar sabiedrības kultūras un sociālās struktūras elementiem, jo faktori, kas nosaka sociālo dzīvi meklējami kultūrā un sociālajā struktūrā.
Socioloģija varētu būt zinātne par cilvēka kā tāda uzvedību, cilvēku savstarpējām attiecībām un mijiedarbību savā starpā. Un to, kā notiek saskarsme starp cilvēkiem, kāda ir viņu uzvedība lielā mērā nosaka viens no socoloģijas pamatelementiem - kultūra. Varētu pat teikt,ka kultūra ir patstāvīgs sociālais institūts, kuru es vēlētos apskatīt savā referātā.
Pašu jēdzienu kultūra sāka lietot tikai 18. gs. Eiropā. Šajā laikā palielinājās cilvēku interese tieši attiecībā uz pašām kultūras vērtībām, un ar dzīves veida steriotipiem uz to.
Bet jau 19. gadsimta. 2. pusē jēdziens kultūra pakāpeniski iegūst zinātnisko statusu. Tas vienkārši zaudē «augsto» sabiedrības attīstības līmeņa nozīmi.1. Taču kultūru kā socioloģijas pamatelementu sāka pētīt tikai ar pašas socioloģijas kā zinātnes parādīšanos.
Vārds kultūra ir latīņu valodas izcelsmes un sākotnēji apzīmēja zemes apstrādāšanu. Citā nozīmē kultūra ir cilvēku ieradumu un uzvedību formu pilnveidošana, tajā ietilpst tikai tādas vērtības un uzvedības veidi, kas objektīvi iemūžināti dažādās formās - dzejā, grāmatās, juridiskās normās u.t.t. un ir atzītas vērtības sociālajās kopībās, kas tās nodod citām kopībām vai nākošajām cilvēku paaudzēm.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register