Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
3,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:460139
 
Author:
Evaluation:
Published: 17.05.2005.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Not used
Extract

1. Pirmatnējās sabiedrības kultūra
Pirmatnējie mākslinieki patiesībā kļuva par tēlotājas mākslas veidu - grafikas (zīmējumi un silueti), glezniecības (minerālu krāsvielu izmantojums attēlu izkrāsošanai) un tēlniecības (akmenī cirstās un mālā veidotās figūriņas) pamatlicējiem. Attēlojumu tehnika ilgo gadu tūkstošu attīstības gaitā pilnveidojās, un pirmatnējie mākslinieki arvien biežāk pievērsās arī cilvēka atveidojumam. Tieši pievēršoties cilvēkam kā noteiktam mākslas objektam, pirmatnējā māksla ieguva jaunus tālākās attīstības impulsus, kļūstot par pasaules mākslas turpmākās attīstības pamatu.
2. Senās akmens būves
Šodien sagrautas un izpostītas zem drupām guļ kādreiz tik krāšņās seno laiku pilsētas. Aculicinieku rakstītās liecības tikai iztēlē ļauj mums rekonstruēt pilsētu fragmentus, senos tempļus, valdnieku pilis un nocietinājumus. Laiks kādreiz sūrā darbā radīto valdnieku varenības apliecinājumu izdzēsis no zemes viras, bet atmiņas par šī spožuma radītājiem, viņu meistarību, māksliniecisko izdomu, fantāzijas lidojumu joprojām dzīvo kādā cilnī, bruņucepurē vai māla lauskā. Ieskatu senajā arhitektūrā sniedz arheoloģiskais materiāls, un tas ir pietiekami nozīmīgs, lai varētu spriest arhitektu prasmju līmeni.
Senajā arhitektūrā ir raksturīgas tik šauras ieliņas, ka, nostājoties to vidū, ar abām rokām reizē var aizsniegt iepretī esošo māju sienas. Kanalizācijas trūkums liek just atkritumu izgarojumus, jo tos izgāž tūlīt aiz mājas augstā sliekšņa. Turīga pilsētnieka vienstāva vai divstāva mājokli no visām pusēm norobežo bezlogu sienas. Ieejot pa šaurajiem vārtiem, var nokļūt mājas centrālajā daļā - vaļējā pagalmā, no kura savukārt durvis ved uz dzīvojamām vai saimniecības telpām. Kokmateriālu trūkums licis celtniecībā izmantot citus vietējās dabas resursus. Pārsvarā tas ir māls, kas kalpo par izejmateriālu celtniecībā, akmens un smiltis.
3. Pirmatnējās mākslas sinkrētisms, dzīvnieku un cilvēku attēlojuma savdabība

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register