Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
0,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:855709
 
Author:
Evaluation:
Published: 29.03.2004.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Jēkaba valdīšanas laiks saistīts ar pozitīvām pārmaiņām Kurzemes un Zemgales hercogistes saimnieciskajā dzīvē. Pēc viņa iniciatīvas tika palielināti hercogistes ražošanas un eksporta apjomi, uzplauka kuģniecība. Plašāku mērogu ieguva arī hercogistes ārpolitika; tika iegūtas aizjūras kolonijas – Gambija un Tobago.
Jēkaba tēvs, kurš pārvaldīja hercogistes rietumdaļu ar galvaspilsētu Kuldīgu, bija nonācis konfliktā ar Kurzemes muižniecību, kas sūdzējās hercogistes virskungam Polijas–Lietuvas (Žečpospolitas) valdniekam Sigismundam III. Rezultātā 1617.gadā Vilhelmu atstādināja no savas hercogistes daļas pārvaldes, viņš zaudēja hercoga titulu un bija spiests doties trimdā. Savukārt princis Jēkabs līdz ar to bija zaudējis savu mantojumu. Par vienīgo Kurzemes un Zemgales hercogu kļuva labvēlīgi noskaņotais Vilhelma brālis Fridrihs, kurš bija aktīvi atbalstījis Jēkaba izglītošanu ārzemēs. Tā kā Fridriham nebija bērnu, viņš centās atjaunot Jēkaba mantošanas tiesības uz hercogisti. Pēc aktīvas diplomātiskās cīņas 1632.gada vasarā Žečpospolitas seims piekrita apstiprināt Jēkaba mantošanas tiesības.
Lai apliecinātu savu lojalitāti Polijas–Lietuvas valstij, Jēkabs 1633.–1634.g. piedalījās poļu karadarbībā pret krieviem pie Smoļenskas. Pēc karagājiena princis atkal devās ārzemju ceļojumā, no kura atgriezās 1637.gada beigās (apceļojis Berlīni, Londonu, Parīzi, Amsterdamu u.c.).
1638.gada pavasarī hercogs Fridrihs atteicās no hercogistes pārvaldes par labu Jēkabam. Šo lēmumu Polijas–Lietuvas valdība apstiprināja nākošā gada sākumā, bet par pilntiesīgu hercogu Jēkabs kļuva tikai pēc tēvoča Fridriha nāves 1642.gada augustā. 1643.gada rudenī hercogs pārcēla savu rezidenci no Kuldīgas uz Jelgavu.

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −1,48 €
Work pack Nr. 1187129
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register